Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Γούργαρης: "Δεν θα μείνει ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες. Να συζητηθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης"



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν θα μείνει ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες.
Την Παρασκευή 19-4-2024 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να γνωμοδοτήσει για την εγκατάσταση δυο συγκροτημάτων ανεμογεννητριών ισχύος 21MW το καθένα στις θέσεις ΚΡΙΤΣΟΒΑ και ΚΤΕΝΙΑΣ της Δημοτικής Ενότητας Μαντινείας του Δήμου Τρίπολης.
Διαβάστε τη συνέχεια

Ο δεκάλογος του αρνητικού ανθρώπου


Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» και το άρθρο της Cloe Mandanes στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Networker αποφάσισα να γράψω το δεκάλογο του αρνητικού ανθρώπου όπως το αντιμετώπισα μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρά τις όποιες προσπάθειες τους βλέπουν το ποτήρι πάντα μισοάδειο και ότι «όλα θα πάνε στραβά». Κάποιοι τους λένε αρνητικούς, απαισιόδοξους και καταστροφολόγους. Εκείνοι συχνά ανταπαντούν ότι είναι ρεαλιστές, πραγματιστές και βλέπουν τα πράγματα όπως είναι. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι φοβισμένοι από τη ζωή, όπου με τις αρνητικές σκέψεις νιώθουν προετοιμασμένοι για το πιθανό κακό και έχουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας.΄
Διαβάστε τη συνέχεια

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ο τελευταίος λόγος του μεγάλου Δικτάτορα (από τον Τσάρλι Τσάπλιν)


“Λυπάμαι, μα δε θέλω να είμαι αυτοκράτορας.
Δεν ειν’ αυτή δουλειά μου.
Δε θέλω να εξουσιάζω ούτε να κατακτήσω κανέναν.
Θέλω εάν γίνεται, να βοηθήσω τους πάντες
Εβραίους, μη Εβραίους, έγχρωμους, λευκούς…
Όλοι θέλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο.
Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του έτσι.
Θέλουμε να ζούμε μαζί με την ευτυχία του άλλου
κι όχι με τη δυστυχία του.
Διαβάστε τη συνέχεια

Εφυγε από την ζωή

Εφυγε από την ζωή πλήρη ημερών η Βελιώτα Ηλιοπούλου Η κηδεία της θα γίνει αύριο στο χωριό 17/4/24 στις 12 το μεσημέρι


Διαβάστε τη συνέχεια

Παρελθόν η 5νθήμερη εργασία: «Έρχεται» το 6ήμερο από την 1η Ιουλίου!

– Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι
Όταν στην Ευρώπη θέλουν 4ήμερο...


Την ώρα που στην Ευρώπη εξετάζουν την 4ήμερη εργασία, στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ το 6ήμερο!

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα την 6η μέρα εργασίας για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα 5νθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.
Διαβάστε τη συνέχεια

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Μαλβίνα Κάραλη – Απεμπλουτισμένοι

Τελικά, της λέω, μια τραγωδία, τίποτα. Ποτέ. Στην ουσία, πάντα υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό που παθαίνεις. Ξημερώνει, και το χθεσινό χαστούκι μοιάζει χάδι μπροστά στο σημερινό χαστούκι. Και πάει λέγοντας. Γι’ αυτό μη βιαστείς ποτέ. Ο θρήνος μπορεί να περιμένει. Το σημερινό σου δάκρυ, αύριο θα είναι δύο δάκρυα, μεθαύριο τρία, τέσσερα, πέντε δάκρυα. Κάποια στιγμή ο λυγμός. Ένα πρωί δεν θ’ αντέχεις ούτε να κοιταχτείς στον καθρέφτη ούτε να σηκωθείς από το κρεβάτι. Τραγικό πρόσωπο, θα σκεφτείς. Είμαι πρόσωπο απολύτως τραγικό. Και θα έρθει το νέο δράμα. Και θα καταστήσει απολύτως κωμικό το χθεσινό τραγικό σου πρόσωπο. Γιατί καμία τραγωδία, τίποτα, ποτέ. Στο τέλος γελάς πάντα με τα χθεσινά παθήματα σου. Γιατί τα δράματα δρουν αθροιστικώς. Σαν μερικά αντιβιοτικά. Που το ένα επαυξάνει τη δράση του άλλου. Μια φορά σου τα δίνει ο γιατρός, τις επόμενες τα παίρνεις μόνος σου. Τα μικρόβια μεταλλάσσονται, ισχυροποιούνται. Έτσι που το φάρμακο να είναι χειρότερο από την αρρώστια. Ακόμη ισχυρότερα φάρμακα μετά. Έτσι που ο χθεσινός σου βήχας δεν ήταν παρά χάδι μπροστά στη σημερινή σου λοίμωξη.
Διαβάστε τη συνέχεια

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Και τι είναι τελικά τοξικός άνθρωπος;



Και τι είναι τελικά τοξικός άνθρωπος που μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε?
Θα έλεγα πως για μένα τοξικός είναι εκείνος που κοντά του χάνω τον εαυτό μου. Αλλοιώνομαι, ψευτίζω, ξυπνούν νευρώσεις και αδυναμίες μου. Έχει πάνω μου επίδραση να με κάνει κάτι που δε μ' αρέσει, κάτι που απεχθάνομαι να είμαι.
Διαβάστε τη συνέχεια

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Εφυγε από την ζωή

Σε ηλικία 86 ετών 'εφυγε σήμερα ο Πάνος Σταθόπουλος (του Νικολού)
Η κηδεία του θα γίνει στο χωριό Την Κυριακή στις 1 η ώρα 
                     
Διαβάστε τη συνέχεια

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

🔴 Σιγά σιγά αλλάζουμε εποχή.


Αργά και σταθερά βυθιζόμαστε στην επερχόμενη δυστοπία, που οι περισσότεροι πλέον αντιλαμβάνονται και είτε δεν θέλουν να αποδεχτούν το μοιραίο, είτε ξέμαθαν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματα και τις υπηρεσίες που καθημερινά καταργούνται, είτε απλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή πραγματικά δεν καταλαβαίνουν. 

Διαβάστε τη συνέχεια

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Η Σαντορίνη της Κίνας: Ένα πιστό αντίγραφο του ελληνικού νησιού



Οι Κινέζοι φαίνεται πως λατρεύουν τη Σαντορίνη, γι’ αυτό και αποφάσισαν να χτίσουν ένα πιστό αντίγραφο του ελληνικού νησιού στη χώρα τους.

Μπορεί η καλοκαιρινή σεζόν για τα ελληνικά νησιά να μην έχει ξεκινήσει ακόμη επίσημα, ωστόσο οι προετοιμασίες των ανθρώπων που θα εργάζονται εκεί έχουν ήδη αρχίσει. Για ακόμη μια χρονιά η Μύκονος και η Σαντορίνη ετοιμάζονται να υποδεχθούν μέσα στους επόμενους μήνες εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό, οι οποίοι ανυπομονούν να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά του τόπου, να γευτούν ντόπιες συνταγές και να κάνουν βουτιές σε καταγάλανα νερά. Σίγουρα, ανάμεσα στους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας θα βρίσκονται και αρκετοί Κινέζοι, οι οποίοι φαίνεται πως λατρεύουν τα νησιά των Κυκλάδων και ειδικά τη Σαντορίνη.
Διαβάστε τη συνέχεια

Εδουάρδο Γκαλεάνο: «Ζούμε στα χρόνια του φόβου»



Όσοι δουλεύουν φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους.
Όσοι δε δουλεύουν φοβούνται μη δε βρουν ποτέ δουλειά.
Όποιος δε φοβάται την πείνα, φοβάται το φαγητό.
Οι οδηγοί αυτοκινήτων φοβούνται να περπατήσουν και οι πεζοί φοβούνται μην τους πατήσουν τα αυτοκίνητα.
Η δημοκρατία φοβάται να θυμηθεί και η γλώσσα φοβάται να τα πει.
Οι πολίτες φοβούνται τους στρατιωτικούς, οι στρατιωτικοί φοβούνται την έλλειψη όπλων, τα όπλα φοβούνται την έλλειψη πολέμων.
Διαβάστε τη συνέχεια

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Γνωρίστε τους «σκλάβους» που μαζεύουν τις καρύδες σας

 Δεν είναι λίγοι οι vegan και φανατικοί φιλόζωοι που επιλέγουν να πίνουν γάλα καρύδας για να αποφύγουν το ζωικό γάλα λόγω κακοποίησης ζώων, όπως ισχυρίζονται, αλλά και τα παράγωγα της καρύδας που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια vegan διατροφή.

Διαβάστε τη συνέχεια

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Τι συμβαίνει στη λίμνη Λάδωνα;


.Άκρως ανησυχητικές είναι οι εικόνες, οι οποίες έφτασαν στην κατοχή μου, από τη Λίμνη Λάδωνα.
Εικόνες που δείχνουν τα νερά της λίμνης να έχουν μαύρο, βρώμικο χρώμα, στης «Κυράς το Γεφύρι».
Κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι, φοβούνται ότι υπάρχει θέμα μόλυνσης και -εύλογα- ζητούν απαντήσεις.
Ήδη ενημερώθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Κώστας Μανδρώνης, ο οποίος άμεσα αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες για να ελεγχθούν τα νερά και να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί.
Διαβάστε τη συνέχεια

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Κάλεσμα για συγκέντρωση στη Βυτίνα | "Θα ξεκοιλιάσουν το Μαίναλο"


Καλούμε τους προέδρους των χωριών του Μαινάλου, τα εργατικά σωματεία, τους συντοπίτικους συλλόγους, τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους φορείς στη περιοχή του Μαινάλου, να πούμε ένα βροντερό όχι στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια για τις ΑΠΕ που θα καταστρέψουν το Μαίναλο.
Τρις επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ έχουν πάρει κατ’ αρχήν άδεια για εγκατάσταση 146 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, για κάλυψη με πάνελς-λαμπόγυαλα φωτοβολταϊκών πάνω από 7.000 στρέμματα.
Διαβάστε τη συνέχεια

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Σωκράτη, ξέρεις τι έμαθα για έναν από τους μαθητές σου;


Μια φορά ο Σωκράτης συνάντησε στο δρόμο έναν γνωστό του που του είπε:
– Σωκράτη, ξέρεις τι έμαθα για έναν από τους μαθητές σου;
– Περίμενε, πριν το πεις, θέλω να σκεφθείς και να κατανοήσεις κάτι. Είσαι σίγουρος ότι αυτό που θέλεις να πεις είναι αλήθεια;
– Όχι, το άκουσα από τον γείτονά μου και νόμιζα πως…
– Λοιπόν, είπε ο Σωκράτης, δεν είσαι σίγουρος αν είναι αλήθεια ή όχι. Τότε πες μου, αυτό που θέλεις να πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
– Όχι, αντίθετα !
– Δηλαδή, θέλεις να πεις κάτι κακό, όμως δεν ξέρεις με βεβαιότητα αν είναι αλήθεια ή όχι. Τότε σκέψου και πες μου ειλικρινά, αυτό που θέλεις να πεις θα μου φέρει κάποιο όφελος;
– Ίσως, όχι…
– Λοιπόν, εάν θέλεις να μου πεις κάτι που είναι κακό, όχι σίγουρα αληθές και ανώφελο, τότε εγώ γιατί να θέλω να το ακούσω;
Διαβάστε τη συνέχεια

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Σύμβολο του αγώνα για την ειρήνη


Πανελλήνιο και παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε το 1913, στην Κερασίτσα της Αρκαδίας, σε μια φτωχή πολύτεκνη αγροτική οικογένεια και παρά τις αφάνταστες δυσκολίες, τελείωσε με άριστα το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην Τρίπολη. Το 1933 γράφεται, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και διακρίνεται για την επιμέλειά του και τη μεγάλη του θέληση, αφού καταφέρνει τρεις συνεχόμενες χρονιές να παίρνει υποτροφία και δωρεάν εγγραφή. Παίρνει το πτυχίο του με άριστα και ειδικεύεται στη Μαιευτική - Γυναικολογία. Στη διάρκεια της Κατοχής, προσφέρει τις ιατρικές του γνώσεις στην υπηρεσία του κινήματος. Το 1950 γίνεται υφηγητής της Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Συγγράφει το δίτομο επιστημονικό του έργο "Κλινική Ενδοκρινολογία" και δημοσιεύει πολλές εργασίες και μελέτες.
Διαβάστε τη συνέχεια

Καλό ταξίδι Λούη

                                 Άφησε στο χωριό το δικό του αποτύπωμα 

Εφυγε από την ζωή ο  Θεόδωρος Μακρής (Λούης) σε ηλικία 82 ετών Η κηδεία του θα γίνει στο αύριο στο χωριό 4/4/2024 στις 1 ώρα το μεσημέρι                               
                              
Διαβάστε τη συνέχεια

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

10+1 εκφράσεις που λες χωρίς να ξέρεις τι σημαίνουν

Ζωή Χατζησαλάτα


Γνωμικά, ρητά και παροιμίες. Απ’ όταν ήμασταν παιδιά ακούγαμε συχνά πολλές μπερδεμένες εκφράσεις που απορούσαμε τι μπορεί να σημαίνουν. Ρωτούσαμε τότε με μάτια γουρλωμένα «Τι θα πει αυτό;» κι οι μεγάλοι προσπαθούσαν να μας εξηγήσουν, όχι πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία. Αργότερα, πολλοί σταματήσαμε να ρωτάμε είτε από ντροπή για να μη φανεί πως δεν ξέρουμε όσα όλοι οι άλλοι έδειχναν να γνωρίζουν είτε κι απλά από συνήθεια. Μάθαμε έτσι να τις επαναλαμβάνουμε μιμητικά όπου η εμπειρία μας μάς είχε πείσει πως ταίριαζαν, κι ας μην ξέραμε τι ακριβώς είχαμε μόλις ξεστομίσει.
Ας σκαλίσουμε τώρα τα μηνύματα πίσω από 10 περίεργες εκφράσεις που πιθανότατα όλοι έχουμε κάποτε πει με σιγουριά, κι ας μη γνωρίζαμε το νόημά τους:
Διαβάστε τη συνέχεια

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Καλό μήνα με ανοιξιάτικη ποίηση

.

Μερικά από τα πιο όμορφα ποιήματα για τον Απρίλιο, τον μήνα της Άνοιξης

 και της "ανάστασης",

 τον μήνα των ανθισμένων λουλουδιών, τον μήνα που γεννιούνται έρωτες,

 σκέψεις, ανεμελιά, αλλά και σκοτάδια

Ο μήνας που μας κάνει κάθε χρόνο να αλλάζουμε διάθεση.
Κική Δημουλά
Οι λυπημένες φράσεις
«…Να είχαμε μιαν άνοιξη./ Μη γελάς.
Με πράγματα που δεν υπάρχουν μη γελάς.
Ας λένε τα πουλιά και οι μυρωδιές στα πλάγια
πως είναι Απρίλης.
Το λένε τα πουλιά κι οι έρωτες των άλλων.
Εμένα μ’ εξαπατούν οι θεοί/ κάθε που αλλάζει ο καιρός
κάθε που δεν αλλάζει./ Μη γελάς.
Διαβάστε τη συνέχεια

Μπάζωσε το δρόμο στο Βαλτεσινώτικο κάμπο ο Δήμαρχος

Χρόνια πολλά 
Με sms που έλαβα πριν απο λίγο απο τον Αντρέα ,με παρακάλεσε να σας ενημερώσω ότι ο Δήμαρχος μπάζωσε τον δρόμο   Βαλτεσινώτικο κάμπο στα όρια με τις γούρνες και είναι αδύνατη η πρόσβαση στο χωριό από αυτή την διαδρομή Τα μπάζα για άγνωστο λόγο θα παραμείνουν εκεί μια βδομάδα

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για αυτή την αυθαίρετη ενέργεια γιατί τους αποκόβει απο αυτή την διαδρομή που εκτελούν καθημερινές εργασίες με τ αγροτικά αυτοκίνητα 

Γι αυτό όσοι αυτή την εβδομάδα  απο Αθήνα και Τρίπολη έχουν προγραμματίσει να πάνε στο χωριό να επιλέξουν την διαδρομή από την Κερπινή 

Διαβάστε τη συνέχεια

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η κατάρρευση του κόσμου θα ξεκινήσει το 2030 – Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή


Μέχρι τα μέσα του αιώνα, το 76% των χωρών δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσουν τον πληθυσμό τους
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι περισσότερες χώρες θα ολοκληρώσουν τη λεγόμενη δημογραφική μετάβαση.
Και τότε θα ξεκινήσει μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλα προβλήματα.
Μπήκε στο δεύτερο στάδιο
Για απλή αναπαραγωγή πληθυσμού, μια γυναίκα πρέπει να γεννήσει - κατά μέσο όρο- τουλάχιστον 2,1 παιδιά σε όλη της τη ζωή.
Ο δείκτης, φυσικά, υπολογίζεται - ονομάζεται συνολικός δείκτης γονιμότητας (TFR).
Στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν σχεδόν πέντε, και στη συνέχεια κατέβηκε απότομα.
Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, το TFR είναι εξαιρετικά χαμηλό, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν αναπληρώνεται.
Για παράδειγμα, το 2023 στη Ρωσία το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι 1,41 - ένα ελάχιστο πολυετές.
Διαβάστε τη συνέχεια

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Κλείνει απροστάτευτη η Υπόγεια η Ταβέρνα του Βάρναλη.

Απο τη μεγαλη Λαχαναγορα της οδου Αθηνάς, και στη γωνια της οδου Σωκρατους με το δρομακι που οδηγει στην Πλατεια Θεατρου, βρισκεται η μνημειωδης ταβερνα "Το Διπορτο".

Μνημειωδης, γιατι σ αυτήν ετρωγε κι επινε ο Βαρναλης με τους λιγους φιλους και συντεχνιτες του, καθως ηταν και δυσκολος στα γουστα, σ αυτην και γιαυτην εγραψε το περιφημο ποιημα του "Οι Μοιραιοι" ή οπως το ξερουμε "Μεσ στην υπογεια την ταβερνα", σ αυτην μαζευονταν στην Κατοχη μελη των αντιστασιακων οργανωσεων επειδη οι Γερμανοι δεν πολυπλησιαζαν την αγορα και επειδη ειχε δυο πορτες, σαν τη ζωη, και μπορουσες να ξεφυγεις απ τη μια, ενω απ τη ζωη δεν ξεφευγεις.
Κι οπως δεν ξεφευγεις απ τη ζωη, ετσι δεν ξεφευγεις κι απο τον "ξενο επενδυτη", που αγοραζει το κτηριο της "υπογειας της ταβερνας" και επειδη χεστηκε για την Ιστορια και τη Λογοτεχνια του τοπου και για την υπογεια την ταβερνα, οπως χεστηκε και το αμορφωτο ελληνικο κρατος, την κλεινει.
Διαβάστε τη συνέχεια