WELCOME
Στη πλατεία του Άστρους υπάρχει προτομή του Δ.Καρυτσιώτου, ο οποίος δώρησε 46 στρέμματα από το περιβόλι του, εκεί που στις 17/04/1823 συνήλθε η Β' Εθνοσυνέλευση.
Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού - Π.Ο.Ε. Print

Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας 
Τζώρτζ 9, 106 82 Αθήνα
Τηλ.: 210 38 23 014, fax: 210 38 23 01                                                                           

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

       Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 στην Παλαιά Βουλή, εκδήλωση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Αρκαδίας. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το "ΔΙΑΖΩΜΑ"  και τη ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, Αρκάδες και φίλους της Αρκαδίας, ειδικούς επιστήμονες – αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες –, αλλά και συνεργάτες του «Διαζώματος».

       Στόχος ήταν η εξασφάλιση της συνέργειας φορέων και πολιτών της Αρκαδίας, με κοινό όραμα την πραγματοποίηση εργασιών αποκάλυψης, προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού. Η ΠΟΕ δεσμεύτηκε να «υιοθετήσει» το αρχαίο θέατρο Αρκαδικού Ορχομενού, στο πλαίσιο της δράσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ «Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο», συμβάλλοντας έτσι δυναμικά στην ανάδειξη του τόσο σημαντικού για την περιοχή μνημείου.

       Παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, οι οποίοι και χαιρέτισαν την εκδήλωση, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος και ο πρώην Βουλευτής Αρκαδίας Δημήτρης Κωστόπουλος.

       Η αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του μνημείου έγινε από τη Δρ. Αρχαιολογίας και Προϊστάμενη της ΛΘ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Άννα Καραπαναγιώτου, ενώ η αρχαιολόγος της ίδιας Εφορείας κα Σμέρου Γαρυφαλλιά, παρουσίασε πρόταση αναστήλωσής του

       Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τις δράσεις του παρουσίασε ο Πρόεδρος, κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη αξία της συμβολής των πολιτών στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την ανάγκη σύμπλευσης όλων των δυνάμεων για την ανάδειξη του αρχαίου αυτού θεάτρου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προγράμματος ανάδειξης του θεάτρου, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά τρεις φάσεις: Α΄ φάση: πρώιμες - άμεσες εργασίες (κόστος: 50.000 ευρώ),  Β΄ φάση: δοκιμαστικές - ερευνητικές τομές (κόστος: 100.000 ευρώ) και Γ΄ Φάση: εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης (κόστος 50.000 ευρώ). Το ΔΙΑΖΩΜΑ με τη συμβολική χορηγία της Attica Bank, ύψους 30.000 ευρώ, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της α΄ φάσης των εργασιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα προχωρήσει στη συνέχεια με χρήματα που θα συγκεντρωθούν στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό του μνημείου στην ανάθεση της εκπόνησης μελέτης αναστήλωσης (Γ΄  φάση). Τα χρήματα για τις ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψης του μνημείου (Β΄ φάση), θα καλυφθούν με κοινές προσπάθειες της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη με χρηματοδότηση, ύψους 200.000 ευρώ που διέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας διανοίχθηκε σύγχρονος δρόμος πρόσβασης προς το θέατρο.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση  εδώ  και  εδώ.


Σμαράγδη Αρβανίτη
Γραφείο Τύπου Π.Ο.Ε.

=================

Arcadians
Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.