WELCOME
Κατά το σχέδιο του Jean Goppin  "Διανομή του Μορέως" το 1630 μ.χ ο Πάπας θα λάμβανε τη μισή Αρκαδία και την υπόλοιπη οι Δούκες της Μοδένας και της Πάρμας !! 
"Η άλλη πόλη", σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας - Δημητσάνα Print

Του Θοδωρή Καραμανώλη

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη  Τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η σκηνοθέτης Νεφίν Ντίντς (Η άλλη πόλη)

nefinΤι ενώνει έλληνες και τούρκους; Κατά την άποψη της Νεφίν Ντιντς, δημιουργού του ντοκιμαντέρ Η άλλη πόλη, η απάντηση είναι οι προκαταλήψεις που έχει ο ένας λαός για τον άλλον. «Αυτό άρχισα να το συνειδητοποιώ στο πανεπιστήμιο, αλλά και αργότερα, όταν έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία, όπου είχα πολλούς έλληνες φίλους. Διαπίστωσα ότι όλοι λέγαμε τα ίδια: οι τούρκοι για τους έλληνες και αντίστροφα. Πιο συγκεκριμένα, λέγαμε αυτά που είχαμε διδαχθεί στο σχολείο», σημείωσε η σκηνοθέτιδα. Η κ. Ντιντς συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Ηρακλή Μήλα, και επί ένα χρόνο έκαναν γυρίσματα σε μια ελληνική κωμόπολη, τη Δημητσάνα, και σε μια αντίστοιχη τουρκική, το Μπιργκί. «Καταγράψαμε τα μαθήματα ιστορίας στα σχολεία και των δύο πόλεων, καθώς και τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές τους, προσπαθώντας να εντοπίσουμε από πού πηγάζουν οι προκαταλήψεις. Ο κόσμος που απαντά στα ερωτήματά μας δεν αντιλαμβάνεται πόσο λυπηρά ή αστεία είναι τα όσα λέει», επεσήμανε η δημιουργός. Σύμφωνα με την ίδια, οι κακές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν οφείλονται τόσο στο παρελθόν τους, όσο στη σύγχρονη εθνικιστική νοοτροπία και διαπαιδαγώγηση. Η σκηνοθέτιδα εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία προσέγγισης των δύο λαών θα χρειαστεί χρόνο, αν και την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει η στάση του ενός απέναντι στον άλλον. «Τούρκοι επισκέπτονται την Ελλάδα και έλληνες την Τουρκία, ενώ επίσης οι καλλιτέχνες αρχίζουν να μιλούν για τα ζητήματα αυτά», ανέφερε η δημιουργός σχετικά. 

Περισσότερα διαβάστε εδώ

===============================================================  

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Δημητσάνα και σε άλλα μέρη της Αρκαδίας. Συμμετέχουν σε αυτό πολλοί κάτοικοι – κυρίως της Δημητσάνας. Την σκηνοθέτιδα κυρία Νεφίν Ντίντς, είχα ξεναγήσει στην Αρκαδία κατά την διάρκεια μιάς από τις πολλές επισκέψεις της.

Το ντοκιμαντέρ «η άλλη πόλη» θα προβληθεί και στην Αθήνα σε μερικές ημέρες, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Arcadians
Πέμπτη 21Απριλίου 2011

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.