WELCOME
Κύπρο, κι' ο νούς μας κι' ψυχή
μερόνυκτα κοντά σου
σαν λέμε τ' όνομά σου
μας πνίγει ο σπαραγμός.....
Θάνος Βαγενάς
Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας - άνοιξε και πάλι Print

Ελληνική Δημοκρατία
Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού
ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων
Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων
Μηνημείων & Αρχαιολογικής Έρευνας


Tαχ. Δ/νση :  Καλαβρύτων 211
221 00  Tρίπολη
Πληροφορίες: Τ. Σωτηροπούλου
Tηλέφωνο : 2710 225243
Tηλ/πία: 2710 242227                                                    Τρίπολη 1.3.2011

Aριθ. Πρωτ.: Φ. 39 – Α/834



ΘEMA: Εκπαιδευτική Δράση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας


                                                            Δελτίο Τύπου


Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 η ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας ξεκίνησε πιλοτικά μια εκπαιδευτική δράση για μαθητές Δημοτικού με τίτλο ‘’ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ’’. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και είχε ως στόχο να μυήσει τους μαθητές στη διαδικασία του στησίματος της έκθεσης του Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα από την Εφορεία μας.

Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στα παιδιά της Δ’ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης. Μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι, οι μαθητές ως άλλοι αρχαίοι αγγειοπλάστες δημιούργησαν ένα πήλινο αντικείμενο (ειδώλιο ή αγγείο), ζωγράφισαν αρχαία αγγεία σύμφωνα με υποδείγματα που τους δόθηκαν και τοποθέτησαν τα αντικείμενα που κατασκεύασαν καθώς και άλλα που είχαν φέρει μαζί τους  στη σωστή τους θέση μέσα στις αίθουσες του Μουσείου. Στη συνέχεια  οι μαθητές επισκέφθηκαν ειδικό χώρο του Μουσείου, στον οποίο φυλάσσονται προσωρινά τα αρχαία που θα εκτεθούν σύντομα στο χώρο. Τέλος κάθε παιδί υποδύθηκε το άγαλμα πάνω σε ομοίωμα αρχαίου βάθρου που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό.

Επειδή η ανταπόκριση του παιδιών σε αυτό το δημιουργικό παιχνίδι υπήρξε θερμή, η Εφορεία μας σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την εκπαιδευτική δράση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Εφορείας για πληροφορίες και ραντεβού (τηλ.:2710 – 225243 αρμόδιες: κα Παπαδοπούλου, κα Σωτηροπούλου).

==========================================================

Ενεκρίθησαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων οι βασικές αρχές της μελέτης επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Το Μουσείο, που κτίστηκε το 1908, βρίσκεται στο χωριό Αλέα, 12 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο, γνωστός για τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του.

Το Μουσείο εκσυγχρονίστηκε την περίοδο 2006-2009 με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου, αναμένεται ότι δεν θα αργήσει και η επανέκθεση των ευρημάτων του, που έχει ως στόχο την αναβάθμιση των μόνιμων εκθέσεων, την επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του υλικού του μουσείου και την παρουσίαση των φημισμένων γλυπτών της Τεγέας, μέσα από μια νέα κριτική θεώρηση και σε συνάρτηση με το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της εποχής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα εκτεθούν συνολικά 770 ευρήματα από την Τεγέα και τη γύρω περιοχή, καθώς και αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Η έκθεση θα κινηθεί σε δύο θεματικούς άξονες. Ο πρώτος θα έχει τίτλο «Το Μουσείο της Τεγέας» και θα περιλαμβάνει τις ενότητες «Η ιστορία στο Μουσείο» και «Η Τεγέα στα μουσεία του κόσμου».

Μεταξύ των εκθεμάτων θα είναι οι πρώτοι κατάλογοι καταγραφής των μουσείων της Πελοποννήσου (1889) και των επισκεπτών του Μουσείου Τεγέας με την ιδιόχειρη σημείωση του αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ρωμαίου (26 Σεπτεμβρίου 1907), καθώς και φωτογραφίες από ευρήματα της περιοχής που εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου.

Η δεύτερη θεματική ενότητα θα έχει τίτλο «Η πόλις της Τεγέας» και θα περιλαμβάνει τις ενότητες «Οι απαρχές. Η Τεγέα στην προϊστορία» με 77 εκθέματα από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι το τέλος της Εποχής του Χαλκού, «Από τους δήμους στη δημιουργία του άστεως» με 233 εκθέματα από τα ιερά της περιοχής που καταλαμβάνουν την περίοδο από τη γεωμετρική έως την ύστερη αρχαιότητα, «Τεγέα, η πόλις από τα Περσικά στην Αχαϊκή Συμπολιτεία και την ύστερη αρχαιότητα» με 235 ευρήματα που θα αναφέρονται στις πολιτικές, θρησκευτικές, οικιακές και άλλες δραστηριότητες της πόλης και τέλος «Το Ιερό της Αλέας Αθηνάς και ο Σκόπας», με 221 ευρήματα από το Ιερό, τον γλυπτό διάκοσμο και την αρχιτεκτονική του ναού.

Επίσης, η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα γλυπτά της Τεγέας που εκλάπησαν το 1992, ενώ θα επιχειρηθεί και ανασύσταση των αετωματικών γλυπτών και τμήματος του εσωτερικού του ναού της Αλέας Αθηνάς.

Τέλος, προτάθηκε να υπάρξει μια υπαίθρια έκθεση επιγραφών και αρχιτεκτονικών μελών, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τα ευρήματα του μουσείου.

Οι βασικές αρχές της έκθεσης ενεκρίθησαν με την παρατήρηση τα αντικείμενα που θα εκτεθούν να είναι λιγότερα λόγω του περιοριστικού χώρου των 230 τ.μ. του μουσείου.

 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας 

Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου
Αρχαιολόγος


Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.