WELCOME
Στη Δημητσάνα του 19ου αιώνα, ο τόκος με τον οποίο δανείζει η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, από ένα ελάχιστο 12% που είναι το 1802, σταθεροποιείται στο 15% στα χρόνια 1808-1811. Στη πορεία σταθεροποιείται στο 20%, πάντοτε δυσμενής για τον αγροτικό χώρο.
Μηλιά Μαντινείας - συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα Print

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έφερε στο φώς η ανασκαφική έρευνα στην Μηλιά Μαντινείας Αρκαδίας, που άρχισε όταν οι εκσκαφικές  εργασίες σε οικόπεδο αποκάλυψαν τον τάφο μικρού παιδιού

Τα ως τώρα ευρήματα που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους - επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι που επιμελούνται της ανασκαφής, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή, που είναι γνωστή ως αρχαίο νεκροταφείο, βρέθηκαν χρυσά κτερίσματα.

Η ανασκαφή αποκάλυψε τον τάφο ενός μικρού παιδιού που ήταν τοποθετημένο μέσα σε μαρμάρινο πύελο, με χαραγμένη εξωτερικά μια λεοντοκεφαλή και μια μαρμάρινη στήλη, με την επιγραφή «ΧΑΙΡΕ».

Στο κεφάλι του παιδιού είχαν τοποθετηθεί κτερίσματα, φύλλα χρυσού, στο λαιμό έφερε χρυσό περιδέραιο και στο χέρι φορούσε δαχτυλίδι χρυσό με μια εξαιρετική παράσταση Ιππέα, ενώ γύρω από το νεκρό παιδί είχαν αποθέσει και βρέθηκαν όμορφα πήλινα και χάλκινα αγγεία, μια ξύστρα που χρησιμοποιούσαν αθλητές κι ένα ειδώλιο βατράχου, που εκτιμούν ότι θα πρέπει να ήταν το αγαπημένο παιχνίδι του νεκρού παιδιού.

Τα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης προς φύλαξη.

Η ανασκαφική έρευνα συνεχίζεται από την 39η  Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Τρίπολης της οποίας προΐσταται η Δρ. Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου

milia_mantinias 


Arcadians
Κυριακή 29 Αυγούστου

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.