WELCOME
"Κάνε από τη Γορτυνία φίλο και στο χέρι κράτα ξύλο"

Παροιμία !!
Παναρκαδική Ομοσπονδία - Δελτίο Τύπου Print

Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας  
Τζώρτζ 9, 106 82 Αθήνα
τηλ.: 210 38 23 014, fax: 210 38 23 018

                                                  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το καλοκαίρι του 1944, κατά τη διάρκεια των γενικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην Επαρχία Κυνουρίας από τις δυνάμεις κατοχής, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν περίπου 300 πατριώτες· μεταξύ τους και ομάδα 30-40 Αγιοπετριτών οι οποίοι εκτελέστηκαν στην περιοχή Ταρμίρι και τιμώνται κάθε χρόνο με σχετικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, πέντε συμπατριώτες μας, οι: Άννα Λουκαϊτη, Κατίνα Λουκαϊτη, Ελένη Χρονοπούλου, Κατίνα Παπαθεοδώρου και Κώστας Παυλόπουλος, συνελήφθησαν στην περιοχή Ξηροκάμπι γύρω στις 25 Ιουνίου, οδηγήθηκαν και φυλακίσθηκαν στον Άγιο Πέτρο σε αυτοσχέδιο κρατητήριο και στις 29/ 30 Ιουνίου εκτελέστηκαν σε χωράφι επί του δρόμου Αγίου Πέτρου – Τριπόλεως.

Παλαιότερες προσπάθειες για αναγνώριση της θυσίας τους και για ανέγερση μνημείου στον τόπο της εκτέλεσης, δεν τελεσφόρησαν. Σήμερα, πλέον μετά 66 χρόνια, θεωρούμε ότι είναι δυνατή η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος, σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής, μπορεί να προβεί στην κατασκευή ενός λιτού μνημείου στη μνήμη των πέντε εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας από τα στρατεύματα κατοχής, τον Ιούνιο του 1944.

Το ΔΣ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στηρίζει την όποια πρωτοβουλία αναλάβει ο Δήμος Β. Κυνουρίας και θα συνδράμει στην προσπάθεια για απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής στους αγωνιστές για την ελευθερία της πατρίδας μας.


Σμαράγδη Αρβανίτη
Υπεύθυνη Τύπου της Παναρκαδικής

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.