WELCOME
"Οι Έλληνες της Κύπρου συγγενεύουσιν εξ' αίματος μετά των Αρκάδων. Οι Κύπριοι είμεθα υπερήφανοι δια τους τοιούτους προγόνους μας"

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος
Ο "κατήφορος" της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Print

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Γορτυνία» (Μάρτιος 2010)

Απάντηση του καθηγητού Δημήτρη Λαγού στην «χωρίς λόγο και αιτία» επίθεση που δέχτηκε από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Αγαπητέ κ. Καλύβα,

Σε συνέχεια της επιστολής που απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ, κ. Γ. Τζινιέρης στην έγκριτη εφημερίδα σας, ο οποίος αναφέρεται επικριτικά απέναντι σας και υποτιμητικά για το πρόσωπό μου, επιτρέψτε μου, για πρώτη φορά, να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου για τα δρώμενα στην Ομοσπονδία των Παναρκάδων:

Κατ, αρχήν, κ. Καλύβα, σας συγχαίρω για την άψογη εκτέλεση του δημοσιογραφικού σας λειτουργήματος. Όμως, διαπιστώνω ότι η καλόπιστη κριτική που ασκείτε σχετικά με για την διαχρονική απραξία και «χειμερία νάρκη» που έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια η ΠΟΕ ενοχλεί τον πρόεδρό της.

Φυσικά ο κ. Τζινιέρης δεν αρκείται στο να επιπλήξει μόνο εσάς κ. Καλύβα για το δήθεν δημοσιογραφικό σας ατόπημα, αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη διάβασα την αναίτια κριτική που ασκεί και προς το πρόσωπό μου που σχετίζεται με τη στάση και συμπεριφορά που είχα κατά τη διάρκεια των θητειών μου στα Δ.Σ της ΠΟΕ. Κι αυτό γίνεται ένα χρόνο μετά τη συνειδητή αποχώρησή μου από την Ομοσπονδία, ακολουθώντας μάλιστα τη μέθοδο της σιωπής για τα δρώμενα σ’ αυτή.

Πράγματι, στην ΠΟΕ είχα μια διαχρονική κριτική στάση στα πεπραγμένα (;) του Δ.Σ. πάντα από τη θέση του απλού μέλους. Αυτό ενοχλούσε τον κ. Τζινιέρη γιατί στηλίτευα την απραξία των δράσεών του. Γι’ αυτό και ήμουν εκείνος που πάντα δεχόμουν τα «πυρά» τόσο του ίδιου, όσο και των στενών συνεργατών του. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι αυτό ήταν αναφαίρετο δημοκρατικό μου δικαίωμα, ως μειοψηφούσα άποψη στην ΠΟΕ. Άλλωστε, όσοι με ψήφισαν για τη Διοίκηση της ΠΟΕ, δεν μου έδωσαν εντολή να χειροκροτώ και  να ψηφίζω «πενιχρούς» διοικητικούς απολογισμούς και κατ’ επέκταση οικονομικούς απολογισμούς.  Φυσικά, δεν ήμουν ο μόνος που είχα αυτή τη στάση στο Δ.Σ. Το ίδιο έπρατταν και μια σειρά άλλων μελών της Διοίκησης που είχαν το θάρρος της γνώμης τους και ήθελαν την λειτουργία της ΠΟΕ προς μια άλλη κατεύθυνση και όχι την απαξίωσή της. Είναι ψευδές ότι δεν είχα προτάσεις, αλλά «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Για μένα το κυρίαρχο ήταν η παρέμβαση της ΠΟΕ στα προβλήματα της Αρκαδίας και όχι ο θώκος του Προέδρου.

Εκτιμώ ότι ο κ. Τζινέρης και οι συν αυτώ “ανεπαρκείς αυλοκόλακες” είναι οι άμεσα υπεύθυνοι για το «βάλτωμα» και την κατάπτωση της ΠΟΕ, που μοιάζει σαν την «κοιμωμένη του Χαλεπά», καθότι με τον τρόπο λειτουργίας τους έχουν μετατρέψει την στέγη των Αρκάδων σε νεκροταφείο ιδεών, υποθηκεύοντας έτσι το αρκαδικό ιδεώδες και τη συλλογική μνήμη των απανταχού Αρκάδων.

Επισημαίνω ότι η τρέχουσα σύνθεση του Δ.Σ. της ΠΟΕ έχει αξιόλογα μέλη – «μη άσχετους»- με επιστημονική κατάρτιση και με πλούσια πολιτική, συνδικαλιστική, επαγγελματική δράση που μπορούν να συμβάλλουν στην ανόρθωση της Ομοσπονδίας και να υλοποιήσουν το όραμα για μια Παναρκαδική Ομοσπονδία ενεργή στα δρώμενα της χώρας μας, με θέσεις και προτάσεις πάνω στα ζητήματα - προβλήματα που απασχολούν την Αρκαδία του σήμερα. Αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτό δεν συμβαίνει; Χτες, ήμουν εγώ με τους «βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους» ή οι «φίλοι της Παναρκαδικής» που τον εμπόδιζαν. Σήμερα, ποιο είναι το άλλοθι της απαξίωσης και απραξίας της ΠΟΕ; Μήπως, τελικά, είναι η αχαλίνωτη «ηγεμονική αλαζονεία» του Προέδρου και της «αυλής του» που αποτελούν τροχοπέδη για την πρόοδο της Παναρκαδικής;

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με ιδιαίτερη εκτίμηση


Δημήτρης Λαγός
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

----------------------------------------------------------------------------------------------

Παρατηρήσεις δικές μας:
Ο κ. Καλύβας δημοσίευσε στην εφημερίδα του «Γορτυνία» (Ιανουάριος 2010) άρθρο και ασκούσε μέσα από αυτό κριτική στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας «θιγόμενος» από το δημοσίευμα του κ. Καλύβα και αντί να απαντήσει επί της ουσίας, εντελώς αναίτια θεώρησε σκόπιμο να λασπολογήσει κατά του πρώην μέλους της Ομοσπονδίας καθηγητού κ. Δημήτρη Λαγού με τον χείριστο τρόπο. Την ανεπάρκειά του το προεδρείο της Ομοσπονδίας την εκφράζει με αοριστολογίες και επιθέσεις κατά τρίτων.

 Έχει συνηθίσει η καλή μας Ομοσπονδία να μην δέχεται από πουθενά κριτική για το «θεάρεστο έργο της» και μη έχοντας σοβαρά επιχειρήματα, μεταφέρει το «δια ταύτα» σε άλλα επίπεδα.

Η μακροχρόνια απουσία της Παναρκαδικής από τα Αρκαδικά δρώμενα – όπως πολύ σωστά επισημαίνει στην επιστολή του ο Δημήτρης Λαγός, έχει φέρει την Ομοσπονδία στο χειρότερο σημείο της ζωής της – η πολιτική του προεδρείου οδήγησε ένα ζωντανό Φορέα στον πάτο. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια και όσο πιο έγκαιρα αντιληφθούν οι «έχοντες» την εξουσία της Παναρκαδικής τον ολέθριο κατήφορο, τόσο γρηγορότερα θα ανακτηθούν οι χαμένες ελπίδες.

Το προεδρείο της Παναρκαδικής, αν πραγματικά θέλει να δώσει ώθηση στα πολιτιστικά πράγματα της Αρκαδίας, μπορεί να κάνει ένα απλό και αξιοπρεπές βήμα, να παραιτηθεί. Ποτέ δεν είναι αργά.

 

Arcadians
21 Μαρτίου 2010 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.