WELCOME

Η επιστροφή στην Αρκαδία, στην αγκαλιά της φύσης που γαληνεύει και ισορροπεί, δεν είναι μια νεφελώδης αποστροφή των ουτοπιστών, αλλά μια αναγκαία στροφή, ένα καταφύγιο ελεύθερης ανάσας.

"Νόμος Καλλικράτη" στην Αρκαδία - τελικό σχέδιο Print

Γράφαμε από τον χώρο αυτό στις 28 Ιανουαρίου 2010 για τον «Νόμο Καλλικράτη» στην Αρκαδία. Εκεί που όλοι μιλούσαν για 6 ή 7 Δήμους, εμείς μιλήσαμε για 4, όσες δηλαδή και οι επαρχίες της Αρκαδίας.

chartis_arcadias

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήσαν πολλές και ως συνήθως από εκείνους που βλέπουν πάντοτε την Αρκαδία από την μικροπολιτική σκοπιά – συντηρώντας παράλληλα νέο – τοπικισμούς.

Η μόνη στιγμή που πήγε να «χαλάσει» ο σχεδιασμός του «Καλλικράτη», ήταν όταν μερικοί «υπερπατριώτες» ήθελαν διακαώς την Γορτυνία σπασμένη σε δύο Δήμους[i]!. Ευτυχώς για όλους μας, δεν εισακούστηκαν οι «βαρύγδουπες» γνώμες τοπικιστικών αντιλήψεων.

Η διαμορφωθείσα τελική πρόταση έχει ως εξής:
Δήμος Μαντίνειας με έδρα την Τρίπολη
Δήμος Μεγαλόπολης με έδρα την Μεγαλόπολη
Δήμος Κυνουρίας με έδρα το Λεωνίδιο
Δήμος Γορτυνίας με έδρα την Βυτίνα

Στον νέο Δήμο Μεγαλόπολης προσχωρεί και ο σημερινός Δήμος Γόρτυνος (έδρα Καρύταινα) – γορτυνιακός Δήμος.

Στον νέο Δήμο Γορτυνίας προσχωρούν οι Δήμοι Φαλάνθου (έδρα Δαβιές) – μαντινειακός Δήμος – και ο Δήμος Λεβιδίου (έδρα Λεβίδι), επίσης μαντινειακός Δήμος.

Παρατηρούμε ότι οι Δήμοι του Μαινάλου (Φαλάνθου, Τρικολώνων, Λεβιδίου, Βυτίνας, Δημητσάνας, Ηραίας), θα ανήκουν διοικητικά στον νέο Δήμο Γορτυνίας. Σοφά πράττει ο νομοθέτης και ενώνει όλους τους παραμαινάλιους Δήμους.

Για την έδρα του νέου Δήμου Γορτυνίας, ο κοντόφθαλμος τοπικισμός έβαλε στο παιχνίδι τα Λαγκάδια και την Δημητσάνα, επικαλούμενος λόγους ιστορικότητας!. Ευτυχώς όμως – για το καλό όλων μας – και επειδή κάποτε πρέπει να ξεφύγουμε από αφελή ψευτο - διλλήματα, μόνο η Βυτίνα έχει όλες τις προϋποθέσεις για έδρα του νέου Δήμου.

Δεν γνωρίζουμε τις θέσεις των βουλευτών Αρκαδίας κυρίων Δημήτρη Ρέππα, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Ανδρέα Λυκουρέντζου. Πιστεύουμε όμως πως θα πράξουν ανάλογα, παραβλέποντας τις μικροπολιτικές πιέσεις «φίλων», και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Αρκαδίας.    

 

Arcadians
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010


[i] Δύο Δήμους στην Γορτυνία. Βυτίνας και Τροπαίων. Στον Δήμο Τροπαίων ήθελαν ολόκληρο τον Δήμο Ηραίας.

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.