WELCOME
Κατά την εποχή του μεγάλου λιγνιτογόνου έλους της Μεγαλόπολης (τεταρτογενούς) ζούσαν εκεί μεγάλα θηλαστικά, όπως ελέφαντες και ιπποπόταμοι. Οστά και χαυλιόδοντες από τα τεράστια αυτά θηλαστικά ανευρίσκονται στο έδαφος.
Τελευταίες εξελίξεις για το Φαράγγι της Γκούρας Print

Αναδημοσίευση από τον δικτυακό τόπο opsarion.gr

Η δημοσιοποίηση της αρνητικής εισήγησης του Δασαρχείου Βυτίνας για να χαρακτηριστεί το Φαράγγι της Γκούρας «Προστατευμένη Ζώνη» από το κυνήγι, που δόθηκε μέσα από τον Δικτυακό μας Τόπο
opsarion.gr, δημιούργησε πολυποίκιλες αντιδράσεις και έφτασε και στην Βουλή με επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας Δημήτρης Ρέππας και ύστερα από ανοικτή προς τους Αρκάδες βουλευτές επιστολή μέσα από τον Δικτυακό Τόπο arcadians.gr.

Το θέμα «Φαράγγι Γκούρας» ανέδειξε ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αν δεν έφτανε εκεί που έφτασε δεν θα το βλέπαμε. Και ποιο είναι αυτό; Μα η θέληση της τοπικής κοινωνίας που εκφράστηκε με την ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Ηραίας, να διαχειριστεί όπως αυτή έκρινε προς το συμφέρον της για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της και με την παράλληλη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ήδη λειτουργεί στο χωριό Λυσσαρέα με τα όποια μικρά προβλήματα. Και την θέληση αυτή της μικρής μας κοινωνίας την σταμάτησε προσωρινά όχι τόσο η εισήγηση του Δασαρχείου Βυτίνας όσο η αντίθετη γνώμη των κυνηγετικών οργανώσεων για την Γκούρα..

Και εύλογα γεννάται το ερώτημα, έχουν δικαίωμα οι κυνηγετικές ομοσπονδίες εν Ελλάδι να επιβάλλουν τις απόψεις τους τη στιγμή που αυτές είναι αντίθετες με τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών;

Η δική μας η άποψη είναι πως όχι, δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα. Όμως στην Ελλάδα τα αρμόδια υπουργεία βαδίζουν πάντοτε και σύμφωνα με «τα θέλω» των κυνηγών. Το παραμύθι όμως αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Και είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό αν όλοι εμείς δραστηριοποιηθούμε, αν συμμετάσχουμε, αν ενδιαφερθούμε ουσιαστικά για το σπίτι μας. Αν αφήσουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντά μας και δούμε πλατύτερα το πραγματικό μας κοινό συμφέρον.

Δεν είμαστε αντίθετοι με το κυνήγι. Αντίθετοι με τον «τσαμπουκά» των κυνηγών είμαστε. Σε κάθε τόπο μπορούν και είναι εύκολο να υπάρξουν «Ζώνες» για το κυνήγι και ελεύθερες περιοχές για όλους του πολίτες που θέλουν να απολαύσουν τη φύση και δεν θα κινδυνεύουν από τα «βόλια» των κυνηγών. Είναι απλά τα πράγματα τόσο, που μας κάνει εντύπωση που δεν τα κατανοούν οι έχοντες την εξουσία.

Σε συνάντηση που έγινε στις 31 Ιουλίου 2008 στο Δημαρχείο της Ηραίας στο Παλούμπα, η Δασάρχης Βυτίνας Μαρία Μακαροπούλου και ο διευθυντής Δασών της Περιφέρειας Πελοποννήσου Σπύρος Πολίτης έδειξαν διάθεση «θετική» ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που ενέσκηψε. Καθορίστηκε μάλιστα με σχέδια του Δήμου η «Προστατευμένη Ζώνη της Γκούρας» που είναι η εξής: πρανή Αρτοζήνου, Σέρβου, Αράπηδες, Κοκκινοράχη, Αετοράχη, Λαγκαδινό ρέμα, Χρυσοχώρι, Όχθια, Λυσσαρέα, Σαρακίνι, Παλούμπα, Ψάρι, Λυκούρεσι. Παράλληλα ο Δήμος θα καταθέσει ανάλογη μελέτη. Την μελέτη αυτή έπρεπε να την είχε παραδώσει στον Δήμο από τον Μάιο του 2008 το μελετητικό γραφείο που την έχει αναλάβει. Δυστυχώς όμως απ’ ότι φάνηκε, η υπεύθυνη αντιδήμαρχος για την μελέτη αυτή ολιγώρησε και αναγκαστικά η προστασία της Γκούρας θα πάει ένα χρόνο πίσω, ίσως και λιγότερο.

Το θέμα «Γκούρα» το παρακολουθούμε στενά και θα επανέλθουμε σε ότι νεώτερο υπάρξει. Αξίζει όμως να ευχαριστήσουμε κάποιους ανθρώπους που νοιάστηκαν και ασχολήθηκαν με το θέμα και είναι:
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου του greekgastronomer.com
Λίνα Γιάνναρου – δημοσιογράφος της «Καθημερινής»
Αθανάσιος Μπόρας – αντιδήμαρχος Ηραίας
Σταύρος Χριστόπουλος – Δήμαρχος Ηραίας
Δημήτρης Ρέππας - βουλευτής Αρκαδίας


Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την αδιαφορία της Διοικούσας Επιτροπής του «Ομίλου Γκούρα», που απείχε γενικώς από το θέμα, ενώ πρώτη όφειλε να «γυρνούσε τον κόσμο ανάποδα». Μας είναι άγνωστα τα ονόματα της «αόρατης» αυτής επιτροπής και για τον λόγο αυτό δεν τα δημοσιεύουμε.  

Τον χάρτη της Γκούρας που μπορείτε να δείτε εδώ, τον δημιούργησε ο γράφων το 2007.   


Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος
www.opsarion.gr

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.