WELCOME
Στη Δημητσάνα του 19ου αιώνα, ο τόκος με τον οποίο δανείζει η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, από ένα ελάχιστο 12% που είναι το 1802, σταθεροποιείται στο 15% στα χρόνια 1808-1811. Στη πορεία σταθεροποιείται στο 20%, πάντοτε δυσμενής για τον αγροτικό χώρο.
Άνοιξε σχολείο στην Αρκαδία ... Print

Με μεγάλη μου χαρά πληροφορήθηκα τη λειτουργία του Δημ. Σχολείου στο Χρυσοχώρι Γορτυνίας που ζωντάνεψε τη ζωή του χωριού με παιδικές φωνές στους δρόμους και στα διαλείμματα. Χρόνια ήταν κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών αν και οι λίγοι μαθητές πρέπει να εκπαιδεύονται στον τόπο τους.

Ίσως να είναι προσωρινή η λειτουργία του, μα έστω κι έτσι, είναι ένα καλό σημάδι ζωντάνιας και πολιτισμού. Φυσικά το σχολείο αυτό καλοδιατηρητέο, σχεδόν λειτουργούσε πάντα, αφού γέμιζε από ζωή τις μεγάλες ημέρες του χρόνου, με πρωτοβουλία του προέδρου Χρυσοχωριτών στην Αθήνα καθηγητού Παν. Κομνηνού, που με όλο το Συμβούλιο και τους χωριανούς, οργάνωναν εκεί ωραίες εκδηλώσεις.

Μακάρι να μείνει πάντα ανοικτό και να ανοίξουν και άλλα σχολεία στην επαρχία γιατί όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή. Νομίζω ότι και η άξια Δασκάλα του σχολείου . Μαρία Μητροπούλου θα συμβάλλει ενεργά σ’ αυτό τον τομέα.

Χρυσάνθη Σπυροπούλου Σπανού
Νηπιαγωγός – συγγραφέας σχολικών βιβλίων.

---------------------------------------------------------------------------------
Πιστεύουμε ότι η ανωτέρω είδηση είναι ίσως η σημαντικότερη που δημοσιεύσαμε στα χρόνια λειτουργίας του Δικτυακού μας Τόπου. Την αλιεύσαμε από τα «ψιλά» της εφημερίδας «Γορτυνία» του Μαΐου 2008

Arcadians
4 Μαίου 2008

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.