WELCOME

Ψυχαί  δ’ ασεβέων επουράνιοι
γαία πατώνται έν άλγεσι φονίοις
υπό ζεύγλαις αφύκτοις κακών
ευσεβέων δ’ επουράνιοι ναίοισαι
μολποίς μάκαρα μέγαν αείδοντ’ έν ύμνοις.

Πίνδαρος

Επιστολή προς το περιοδικό "Μάραθα" Print

Κύριε Δημητρακόπουλε

Αυτές τις μέρες έφτασε στα χέρια μου η έκδοση «ΜΑΡΑΘΑ – ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ 2008» και νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ πρώτα εσάς, με την ιδιότητά σας του Διευθυντή  της έκδοσης, αλλά και τους συνεργάτες  και λοιπούς συντελεστές του σπουδαίου και σημαντικού αυτού έργου, μέσα από τις σελίδες του οποίου ξετυλίγονται άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ιστορίας του αρκαδικού χώρου και ιδιαίτερα της ηρωικής Γορτυνίας. Όταν μάλιστα η υποδοχή της έκδοσης χαιρετίζεται και εγκωμιάζεται από επιφανείς εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Πολιτείας, αυτόματα της προσδίδεται ξεχωριστή αξία και ιδιαίτερη αίγλη.

Κύριε Διευθυντά,
Σε μια περίοδο, που κυριαρχεί η απαξία των πάντων και είναι γενικευμένη η αδιαφορία για τις αξίες του χθες και τις παρακαταθήκες των προγόνων μας, ο σύλλογός σας, ο σύλλογος των απανταχού Μαραθαίων «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ», αποτελεί, πιστέψτε με, φωτεινό παράδειγμα και αναπτερώνει την ελπίδα  ότι στην αρκαδική χώρα υπάρχουν ακόμα φωτισμένα και «ανήσυχα» για το χθες, το σήμερα και το αύριο μυαλά, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «Ο Μέγας Παν δεν πέθανε…».
     Περιδιάβασα και μελέτησα τις σελίδες με την ποικιλία των θεμάτων που περιλαμβάνουν και πέρα από τον ενθουσιασμό μου και τις γνώσεις που αποκόμισα, ενθαρρύνθηκα για τις ατομικές μου προσπάθειες, που κάνω, να συμβάλω και εγώ με τις όποιες δυνάμεις διαθέτω στο ερευνητικό και πνευματικό πεδίο του αρκαδικού χώρου.
    Συγχωρέστε με όμως, κύριε Διευθυντά, γιατί μαζί με τα παραπάνω επαινετικά λόγια καλοπροαίρετα έχω και μια σοβαρή ένσταση να κάνω που αφορά τα ιστορικά στοιχεία που δίνει για την γενέτειρα μου, την Τριποταμιά (Μπέλεσι), ο συνεργάτης σας, που επιμελήθηκε το κεφάλαιο Ε΄ Ο ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ. Η ένστασή μου επικεντρώνεται στα εξής κυρίως σημεία: α) Αναφέρει ο συνεργάτης σας ότι η Τριποταμιά βρίσκεται κοντά στα σύνορα… και της Αχαΐας, ενώ απέχει απ’ αυτά πάνω από 70 έως 80 χιλ. και μάλλον θεωρώ ότι συγχέει την Τριποταμιά με τα Τριπόταμα, που πράγματι βρίσκονται στα σύνορα των τριών νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας. β) Ότι κοντά στην περιοχή της Τριποταμιάς ήταν η αρχαία Ψωφίδα… Προφανέστατα εδώ γίνεται σύγχυση με τα Τριπόταμα, που βρίσκονται δίπλα ακριβώς από την αρχαία πόλη Ψωφίδα. γ) Ότι η Τριποταμιά χτίστηκε το 18ο αιώνα, ενώ υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη του χωριού από το 1566-1574 (επισυναπτόμενο έγγραφο από τα Οθωμανικά κατάστιχα του Δρ. Λεβέντ Καγιάπιναρ, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας), αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα ότι ο οικισμός υπήρχε κατά την περίοδο της ακμής της αρχαίας πόλης Ηραίας, από την οποία και απέχει η Τριποταμιά τρία περίπου χιλιόμετρα, μέσω Λάδωνος και ανήκε πριν από την Επανάσταση του 1821 στην Ηραιάτιδα χώρα (Βλέπετε βιβλίο μου σελ.33-36). δ) Ότι η Τριποταμιά είχε πάρει το όνομα Μπέλεσι από κάποιον Τούρκο Αγά Μπέλιο Γιουσούφ Σεργάνη. Γνωρίζουμε στον συνεργάτη σας ότι χωριά με το όνομα Μπέλεσι υπάρχουν ακόμα τρία, ένα στην επαρχία Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδας και Φωκίδας και δύο στο Νομό Αργολίδας και Κορινθίας (Άνω και Κάτω Μπέλεσι, σήμερα Κεφαλόβρυσο και Λυρκεία) και εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο πως ο ίδιος Τούρκος Αγάς Μπέλιος έδωσε το όνομά του στα τέσσερα αυτά χωριά αλλά και σε άλλες τοποθεσίες με πηγές (περιοχή Τροιζήνας, κοντά στον Γαλατά, περιοχή Τρικάλων και Καρδίτσας κ.α.), που φέρουν την ονομασία Μπέλεσι.
    Το τοπωνύμιο Μπέλεσι είναι σλαβική λέξη σύμφωνα με τον Γερμανό σλαβολόγο Μ.
Basmer ( Die Slaven in Griechenland, 6.150.19. Arcadien,59) και τον Έλληνα ερευνητή Τάκη Μαύρο (Συμβολή στο τοπωνυμικόν της Αρκαδίας, «Γορτυνιακά» τ.Β΄ 6.314). Για περισσότερα όμως και αναλυτικότερα σας παραπέμπω στο βιβλίο μου «ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΡΙΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ»
     Η ιστορία της Τριποταμιάς (Μπέλεσι) και των οικισμών της (Καπελίτσα, Πέρα- Χωριό, Χάνια), (σελ. 33-39), το οποίο και σας αφιερώνω. ε) Το δημοτικό σχολείο Τριποταμιάς δεν ιδρύθηκε το 1905, όπως γράφει ο συνεργάτης σας, αλλά το 1850 και λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο του Δήμου Θελπούσης μέχρι το 1870 που μεταφέρθηκε η έδρα του Δήμου Θελπούσης από του Μπέλεσι στη Χώρα. Το δημοτικό σχολείο Τριποταμιάς ως δημοτικού διαμερίσματος ιδρύθηκε το 1884 (ΦΕΚ 131/5-4-1884) και στεγάστηκε σε ιδιωτικό κτίριο μέχρι το 1905 που μετεστεγάστηκε σε κτίριο δωρεάς Α. Συγγρού. Το καινούργιο διδακτήριο δεν κατασκευάστηκε το 1956 καθώς ισχυρίζεται ο συνεργάτης σας, αλλά το 1975 (βλέπετε βιβλίο μου σελ 313-317).
    Τελειώνοντας, κύριε Διευθυντά, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, με όποιον τρόπο εσείς νομίζετε, να αποκατασταθεί με σχετικό δημοσίευμα η αλήθεια, κάτι που αποτελεί και καθολικό αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου Τριποταμιάς «Ο ΚΟΡΟΙΒΟΣ»  του οποίου και έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος αυτήν την περίοδο.

    Σας εύχομαι, υγεία και κουράγιο για το συλλογικό έργο που έχετε αναλάβει με την ιδιότητα του Διευθυντή της ετήσιας έκδοσης «ΜΑΡΑΘΑ – ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ» αλλά και για το συγγραφικό σας έργο που ευδοκίμως έχετε μέχρι σήμερα επιτελέσει.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Σωκράτης Παν. Μάσσιας
Φιλόλογος - Τ. Προϊστάμενος Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηλείας.
Πύργος 14-2-2008

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.