WELCOME
"Κάνε από τη Γορτυνία φίλο και στο χέρι κράτα ξύλο"

Παροιμία !!
Από επιστολή μας που δημοσιεύθηκε στην "Γορτυνία" Print

Αγαπητέ κ. Καλύβα

Στην έγκριτη εφημερίδα σας «Γορτυνία» φύλλο Ιανουαρίου 2008, διάβασα ανακοίνωση της Αδελφότητας Γαβράδων, που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Νικ. Δ. Γαβράς.

Γράφει μεταξύ των άλλων ο κ. Γαβράς:  
«Ομιλία για τα Οθωμανικά Αρχεία από την Αδελφότητα Γαβράδων.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Μήλλα Ηρακλή Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών με θέμα “Αναγνώσεις των Οθωμανικών Αρχείων και οι Δημητσανίτες του 15ου και 16ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις πρόσφατα επετράπηκε η επιστημονική έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης και η παρούσα ομιλία είναι η πρώτη που διεξάγεται από Έλληνα επιστήμονα με άμεσο Γορτυνιακό ενδιαφέρον».

Θα μου επιτρέψετε, να διορθώσω τον κ.  πρόεδρο για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο.

α) Κατ’ αρχήν, ο κ. πρόεδρος δεν αναφέρει τις πηγές, από πού δηλαδή άντλησε τις πληροφορίες και που είναι δημοσιευμένα τα Οθωμανικά Αρχεία.  Παράλειψη σοβαρή.

β) Η ομιλία του αγαπητού κ. Μήλλα, δεν είναι η πρώτη που διεξήχθη για τα αρχεία αυτά. Τον Αύγουστο  του 2006, ο Δήμος Ηραίας  και ο Δικτυακός Τόπος www.arcadians.gr  οργάνωσαν μίνι Ημερίδα που την ονόμασαν «Συνάντηση Ιστορίας»  Μάλιστα, στην μίνι Ημερίδα καλεσμένος ήταν και ο κ. Μήλλας, που για λόγους υγείας έφυγε εκτάκτως από την Δημητσάνα (τόπο θερινής κατοικίας του). Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα εκείνη - που καλεσμένος και φιλοξενούμενός μου ήταν και ο κ. Levent Kayapinar, μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηραίας στην διεύθυνση http://www.hraia.gr/content/view/56/24/   όπου Έλληνες επιστήμονες και ιστορικοί είχαν παρευρεθεί και μίλησαν.

Αυτά τα ελάχιστα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Και να συγχαρώ τον πρόεδρο και την Αδελφότητα Γαβράδων για την ωραία εκδήλωση την οποία παρακολούθησα. 

Μετά τις δύο εισηγήσεις του κ. levent Kayapinar στο Α’ Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο http://conference.arcadians.gr  για την Δημητσάνα και την Καρύταινα με βάση τα Οθωμανικά Αρχεία, επεκτείναμε το ενδιαφέρον μας στα Αρχεία της Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας. Με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του σοφού Δάσκαλου κ. Τάσου Γριτσόπουλου – προέδρου της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, την φωτογράφηση των Αρχείων Δημητσάνας από τον κ. Νίκο Γκιώνη, την μεγάλη βοήθεια από τον Μαρκιώτη φίλο κ. Γιώργο Θεοχάρη, και την μεταγραφή αυτών στην Ελληνική γλώσσα από τον κ. Levent Kayapinar, σήμερα, τα είκοσι (20) Αρχεία  της Δημητσάνας  κοσμούν τον 4ο τόμο των «Γορτυνιακών» σε έκδοση της Βιβλιοθήκης  Δημητσάνας. Δημοσιεύονται επίσης στον Δικτυακό μας Τόπο Arcadians.gr και στην Ενότητα «Ιστορία/Λαογραφία».

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία

Βασίλης Αναστασόπουλος

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.