WELCOME
Κατά την εποχή του μεγάλου λιγνιτογόνου έλους της Μεγαλόπολης (τεταρτογενούς) ζούσαν εκεί μεγάλα θηλαστικά, όπως ελέφαντες και ιπποπόταμοι. Οστά και χαυλιόδοντες από τα τεράστια αυτά θηλαστικά ανευρίσκονται στο έδαφος.
Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο την Αρκαδία Print

Ισχυρή σεισμική δόνηση
 Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί με επίκεντρο το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλο εστιακό βάθος και το ακριβές στίγμα του σεισμού είναι 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Αρκετά καθησυχαστικοί εμφανίζονται στις δηλώσεις τους οι κορυφαίοι σεισμολόγοι της χώρας, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ όπως φαίνεται δεν πρέπει να υπάρχουν ζημιές ούτε στο Λεωνίδιο, ούτε στην υπόλοιπη Πελοπόννησο από τον πρωινό σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού, που χαρακτηρίστηκε σφοδρός από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, είναι στη στεριά, νότια του Λεωνιδίου 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα.

Ο δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης δήλωσε στις 8.15 το πρωί ότι από τα στοιχεία που έχει από τους κατοίκους δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές. Ήταν, είπε, ένας πρωτοφανής σεισμός για τα δεδομένα της περιοχής αλλά για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός και το ότι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο εστιακό του βάθος το οποίο υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα. Ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι ο ΟΑΣΠ είναι σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα αλλά κατά την εκτίμησή του "αυτός ήταν ο σεισμός και πέρασε" , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης είπε ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός ενδιαμέσου εστιακού βάθους 70 χιλιομέτρων και αυτό ήταν που έσωσε την Ελλάδα. "Ο Θεός της Ελλάδας μας έσωσε και πάλι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρακάκης. Αν ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος 15-20 χιλιόμετρα θα ακολουθούσε άλλος ένας μετασεισμός 6 Ρίχτερ και θα είχαμε αρκετές συνέπειες.

Τέτοιοι σεισμοί ενδιαμέσου εστιακού βάθους, είπε, δεν έχουν αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα, μπορεί να γίνονται αισθητοί σε μεγάλη κλίμακα αλλά δεν προκαλούν ουσιαστικές ζημιές. Τον παρομοίασε μάλιστα, με τον σεισμό που είχε σημειωθεί αρχές Ιανουαρίου του 2006 στα Κύθηρα και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός προήλθε από την περιοχή του Μυρτώου Πελάγους που είναι μια περιοχή που την ξέρουμε και κατά διαστήματα μας δίνει τέτοια μεγάλα συμβάντα.

Σε ερώτηση γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του μεγέθους, ενώ ξένα δίκτυα μέσω Ιντερνετ είχαν δώσει στοιχεία για το σεισμό, ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι και εμείς έχουμε τέτοιο αυτόματο δίκτυο, αλλά θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις καταγραφές μας γι αυτό και τσεκάρουμε τα δεδομένα , ξαναμετράμε τα μεγέθη για να είμαστε υπεύθυνοι σε ό,τι λέμε

 Εκτιμήσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας για ενδιάμεσο σεισμό με εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση αλλά δεν προκαλούν ζημιές , είπε ο καθηγητής Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ο σεισμός προήλθε από το τόξο των ενδιαμέσων σεισμών που σχηματίζεται από την περιοχή δυτικά της Αθήνας, τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην Κω. Το τόξο αυτό δίνει σεισμούς ενδιαμέσου εστιακού βάθους περίπου 100 χιλιομέτρων. Και κατά τον κ. Παπαζάχο δεν αναμένεται ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα. Ήταν ένα σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής σαν αυτόν που είχαμε πριν δυο χρόνια στα Κύθηρα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι κατά πολύ μεγάλη βεβαιότητα δεν θα έχουμε κάποιον ουσιαστικό μετασεισμό. Ο σεισμός ήταν μεγάλου εστιακού βάθους γι αυτό έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα και τέτοιοι σεισμοί δεν δίνουν ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Δρακάτος μίλησε για μια σφοδρή δόνηση ενδιαμέσου μεγέθους που το επίκεντρο της ήταν στην παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου. Σύμφωνα με τον κ. Δρακάτο μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό δεν είχε καταγραφεί κάποια αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα.

Εκτιμήσεις ειδικών
Ως ένα πολύ ισχυρό σεισμό που μπορεί να προέρχεται από πολύ μεγάλο βάθος χαρακτήρισε το σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Πρέπει να είναι σεισμός πάνω από 6,5 ρίχτερ, είπε ο κ. Λέκκας γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη του διασπορά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ο σεισμός πρέπει να προέρχεται από το ελληνικό τόξο και δεν αναμένεται να δώσει άλλο γεγονός. Περίπου τις ίδιες εκτιμήσεις έκανε και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο προερχόμενο από τη δυτική Ελλάδα. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα μέχρι και τα Γιάννενα , ενώ ιδιαίτερα ταρακουνήθηκε και η Αθήνα. Αυτό που ιδιαιτέρως ανησύχησε τον κόσμο ήταν η διάρκειά του.

Σχολικές μονάδες του Λεωνιδίου επισκέφθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος
Με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις σχολικές μονάδες του Λεωνιδίου, ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος επισκέφθηκε τη σεισμόπληκτη περιοχή, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Τσιγκούνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Παταργιά.

Υπάρχουν ορισμένες ζημιές σε σχολικές μονάδες, στις οποίες τα πέντε κλιμάκια και οι μηχανικοί του ΟΣΚ που βρίσκονται στην περιοχή σύντομα θα κάνουν τις εκτιμήσεις τους και αργότερα θα αποφασιστεί αν, και σε ποια σχολεία ή σχολικές αίθουσες δεν θα γίνει μάθημα.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι "είμαστε όλοι εδώ από την πρώτη στιγμή και συνεργαζόμαστε για να δώσουμε την αποτελεσματικότερη λύση και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πραγματώνεται με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία".

Ο κ. Λυκουρέντζος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση και βρίσκεται σε εξέλιξη, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο.

Κανονικά τα σχολεία
Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος που επισκέφθηκε την περιοχή του Λεωνιδίου και την Κυνουρίας, όπου το πρωί σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ''την Τρίτη οι μαθητές θα πάνε κανονικά στα μαθήματά τους εκτός εάν υπάρξει περίπτωση από τους υπολειπόμενους ελέγχους να υπάρξει ανάγκη να μην λειτουργήσει ένα σχολείο. Πάντως προς το παρόν δεν προκύπτει τέτοια ανάγκη''.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ''ο κρατικός μηχανισμός είναι παρόν όπου προκύπτει ανάγκη'' και πρόσθεσε ότι ''συνεργείο του Οργανισμού για την Αντισεισμική Προστασία θα περιοδεύσει και στα γύρω χωριά του δήμου Λεωνιδίου και αν και εκεί υπάρξει κάτι άμεσα θα αντιμετωπιστεί''.

Κλιμάκια μηχανικών πραγματοποιούν ελέγχους σε σχολικές μονάδες και άλλα κτίρια, στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

Πηγή: ANA-MPA Πρακτορείο ειδήσεων


Arcadians 
Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.