WELCOME
Το τείχος της Τρίπολης υψώθηκε το 1786. Το πάχος του ήταν 2 μέτρα, το ύψος του 5,5 και η περιφέρεια του 3,5 χιλ. Είχε 7 πύλες, της Καρύταινας-Λιονταρίου-Μεγαλόπολης-Αγίου Νικολάου-Σεραγιού-Αγίου Αθανασίου-Καλαβρύτων.
Το Arcadians στην ΕΡΑ 5 Print

Πρίν από ένα χρόνο, ίσως και λιγότερο, καλεσμένοι στο studio της ΕΡΑ 5 στην ΕΡΤ, φιλοξενούμενοι στην εκπομπή «η Φωνή της Ελλάδας» και του δημοσιογράφου κ. Νώε Παρλαβάντζα, είχαμε μιλήσει για το Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο.

Μας είχε δοθεί τότε η ευκαιρία και παρουσιάσαμε το Συνέδριο που μόλις είχε κλείσει τις Πύλες του, ύστερα από διαδρομή έξη μηνών στον «αέρα». Είχαμε αναφέρει τότε, το ιστορικό του Συνεδρίου, παρουσιάσαμε την Οργανωτική του Επιτροπή, τους σπουδαίους Εισηγητές του και την Θεματική του. Είχαμε εκφράσει επίσης την απορία μας, με τον τρόπο που αγκάλιασαν το Συνέδριο οι «ξένοι άνθρωποι», που μας είχαν βοηθήσει στην υλοποίησή του, που μας σύστησαν σε άλλους σημαντικούς ανθρώπους και προχώρησε η ιδέα μας – σε αντίθεση με τους πατριώτες μας, που πλήν ελάχιστων περιπτώσεων, δεν είδαν με «καλό μάτι» την προσπάθειά μας. Είχαμε επίσης αναφερθεί στην στήριξη και συμπαράσταση σε αυτό που κάναμε, από τον κ. Τάσο Γριτσόπουλο, τον άνθρωπο που το έργο του τιμά την Αρκαδία και την Ελλάδα γενικότερα.

Ήταν μεγάλο ρίσκο η υλοποίηση της ιδέας μας αυτής, που πέτυχε όμως, με τον Λόγο των 31 εισηγητών και τις 32 εισηγήσεις. Οι 50.000 χιλιάδες μέχρι στιγμής επισκέπτες του Συνεδρίου, αντλούν από αυτό χρήσιμα πράγματα

Το Συνέδριο έκλεισε τις πύλες του, εμείς όμως συνεχίσαμε στον δρόμο που είχαμε χαράξει. Μας γεννήθηκαν καινούργιες ιδέες με αφορμή το Συνέδριο.

Δημιουργήσαμε μια νέα Ενότητα «Αρκαδία και Κύπρος» και επισκεφτήκαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε την Κύπρο. Επισκεφτήκαμε βιβλιοθήκες στην Λευκωσία, συναντήσαμε τον Αρκά στην καταγωγή πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιο Βασιλείου, τον διευθυντή του αρχαιολογικού μουσείου Λευκωσίας κ. Φλουρέντζο που έχει συγγράψει ένα δοκίμιο για τον Πάνα στην Κύπρο, και άλλους Κύπριους που μας δέχτηκαν και φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο.
Φτάσαμε και στην Κερύνεια και στα αρχεία του Κράτους που φυλάσσονται εκεί, στις αναζητήσεις μας για την Αρκαδία και τις σχέσεις της με την Κύπρο. Μας υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο και μας βοήθησαν στον μέγιστο βαθμό.

Στη συνέχεια, ανακαλύψαμε το σπουδαίο έργο του Ελβετού Ernest Meyer αρχαιολόγου και περιηγητή, που είχε συγγράψει ένα οδοιπορικό την εποχή του μεσοπολέμου για την Αρκαδία και Μεσσηνία. . Μεταφράσαμε μόνοι μας το μισό σχεδόν οδοιπορικό του και το μεγαλύτερο μέρος που αφορά την Αρκαδία.

«Ανακαλύψαμε» τον μεγαλύτερο περιηγητή της Ευρώπης του 19ου αιώνα, τον Βυτιναίο γιατρό Παναγιώτη Ποταγό, που έγινε θρύλος στην εποχή του, όχι όμως στην Ελλάδα. Βρήκαμε αναφορές στο έργο του από τον Φώτη Κόντογλου, τον Κάρολο Μωραίτη κ.α που δημοσιεύουμε, όπως επίσης, ολόκληρο το έργο του στην Γαλλική γλώσσα.

Πρόσφατα, επισκεφτήκαμε την Σόφια και είδαμε από κοντά την παρουσίαση του βιβλίου «Πολιτισμός και φυσική επιλογή» του Αρκά Κώστα Μαρίτσα με καταγωγή από την Λάστα. Η παρουσίαση έγινε στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και ο Βουλγάρικος τύπος έκανε μεγάλα αφιερώματα στο έργο του.

Με αφορμή το βιβλίο αυτό του Κώστα Μαρίτσα, μας κάλεσαν πάλι στην ΕΡΑ 5 και μαζί με την παρουσίαση του βιβλίου, μιλήσαμε για όλα τα παραπάνω, καλεσμένοι και πάλι του κ. Νώε Παρλαβάντζα. Ήταν μια καλή στιγμή, τόσο για τον Κώστα Μαρίτσα, αλλά και για εμάς, να αναφερθούμε στο μεσοδιάστημα αυτό, αλλά και στην συνέχεια του ταξιδιού μας με το Arcadians.

Δεν είμαστε πολλοί, γι’ αυτό και τα βήματά μας γίνονται αργά και όπως τα θέλουμε. Δεν έχουμε στόχους συγκεκριμένους, λειτουργούμε περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με την λογική. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε επειδή είμαστε και θα παραμείνουμε ερασιτέχνες.

Θέλουμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, να ευχαριστήσουμε τον κ. Νώε Παρλαβάντζα και το επιτελείο της Φωνής της Ελλάδας – ΕΡΑ 5, που για ακόμη μία φορά, μας έδωσαν την ευκαιρία να ταξιδέψουμε για την Αρκαδία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημείωση: στην 1η φωτό διακρίνεται αριστερά ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Βασιλείου και στα δεξιά ο Πάνος Βασιλείου, συντελεστής του Arcadians.
Στην 2η φωτό διακρίνεται στο κέντρο ο κ. Νώε Παρλαβάντζας και δεξιά (με τα γυαλιά) ο κ. Κώστας Μαρίτσας.

Arcadians 
11 Μαΐου 2007

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.