WELCOME
Στη πλατεία του Άστρους υπάρχει προτομή του Δ.Καρυτσιώτου, ο οποίος δώρησε 46 στρέμματα από το περιβόλι του, εκεί που στις 17/04/1823 συνήλθε η Β' Εθνοσυνέλευση.
Δήμος Δημητσάνας - Δελτίο Τύπου για τον Λούσιο που κινδυνεύει Print

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΑΡΚΑΔΙΑΣ                                      Δημητσάνα  27-3-2007  
ΔΗΜΟΣ  ΔΗΜΗΤΣΑΝ
                              Αριθμ. Πρωτ. : 892

                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ

Παρόντος του Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δημητσάνας συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007 και έλαβε την παρακάτω απόφαση (αρ. 34/2007) αφού ενημερώθηκαν με το αρ. πρωτ.: 234/2.3.2007 έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην εταιρεία ΑΡΚΑΣ Α.Ε. Παραγωγής και Εμπορίας Εκρηκτικών-Χημικών στον ποταμό Λούσιο.

Στην απόφαση της Γενικής Γραμματέως δεν αναφέρεται πουθενά ότι έλαβε υπόψη την εισήγηση – άποψη – γνωμοδότηση του Δήμου Δημητσάνας για το θέμα αυτό, αφού ποτέ κάτι τέτοιο δεν έγινε από την απελθούσα δημοτική αρχή.

Να σημειωθεί ότι το 1997 επί δημαρχίας Σπύρου Μαλεβίτη, σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΡΚΑΣ Α.Ε., το Δ.Σ. με την απόφασή του 50/1997 διατυπώνει: «Να γίνουν επιστολές διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμοδίους προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία υδροηλεκτρικών μονάδων στο φαράγγι του Λουσίου, όχι μόνο γιατί έχει κριθεί αρχαιολογικός χώρος, αλλά και γιατί η δημιουργία τέτοιων μονάδων θα συμβάλλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας».

Εξάλλου είναι γνωστό ότι εκείνη την περίοδο όλοι οι φορείς της Δημητσάνας, οικολογικά σωματεία της Αρκαδίας, όμοροι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές του Νομού και της υπόλοιπης χώρας είχαν κινητοποιηθεί εναντίον της ίδρυσης υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Λούσιο.

Ερωτήματα γεννούν επίσης οι γνωμοδοτήσεις της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, ως και η γνωμοδότηση της Ε΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων όταν είναι γνωστό ότι με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/ΧΩΡΟΙ/37261/1120 της 28ης Αυγούστου 1997 του υπ. Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίζεται η κοιλάδα του ποταμού Λουσίου ενιαίος αρχαιολογικός χώρος ρητά αναφέρεται: «Στην κοιλάδα του Λουσίου ποταμού, σε ένα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, σώζονται πολυάριθμα θρησκευτικά μνημεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής (ναοί, μονές, ασκηταριά, ερημητήρια), πλήθος κοσμικών κτισμάτων με εξέχουσες τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις της προβιομηχανικής περιόδου (μύλοι, μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές κλπ.) καθώς και μονοπάτια, καλντερίμια, βατόδρομοι και γεφύρια».

Πράγματι ο Λούσιος συνιστά μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Στις παρόχθιες περιοχές υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, μνημεία της πρωτοχριστιανικής εποχής, μονές και κτίσματα της βυζαντινής, οθωμανικής και νεώτερης περιόδου.

Επιπλέον η φυσική και συνεχής ροή του ύδατος του ποταμού αποτελεί το συστατικό στοιχείο της ποικιλίας και του πλούτου της πανίδας και χλωρίδας που χαρακτηρίζει το φαράγγι του Λουσίου. Συμπερασματικά η περιοχή συνιστά εστία φυσικού κάλλους.

Είναι ευνόητο ότι η λειτουργία υδροηλεκτρικής μονάδας θα επιφέρει ζημία στο οικοσύστημα και παραβιάζει την ιστορική και αρχαιολογική αξία του Λουσίου ποταμού και των περιοχών του. Τέλος θίγει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Δημητσάνας, των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου και των όμορων Δήμων.

Επίσης το Δ.Σ. θεωρεί ότι με την απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταστρατηγείται η υποχρέωση του Δήμου Δημητσάνας να ασκεί αρμοδιότητα, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 75 του Ν. 3463/2006, όπου ρητά αναφέρεται η προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Κατόπιν αυτών το Δ.Σ. αποφασίζει:

1. Την προσφυγή σε ένδικα μέσα με στόχο να προσβληθεί η απόφαση της Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
2. 
Την ενημέρωση και κινητοποίηση φορέων της περιοχής.
3. 
Την οργάνωση συνέντευξης τύπου σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
4. 
Την πραγματοποίηση Λαϊκής Συνέλευσης των δημοτών προς ενημέρωσή τους.
5. 
Τον ορισμό 3μελούς επιτροπής (Δήμαρχος και δύο δημοτικοί σύμβουλοι), που θα αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών σε     συνεργασία με τη Δημαρχιακή Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.
6. 
Τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στον τύπο της Αρκαδίας και της Αθήνας.

                                            Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ

                                                ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΒΛΑΧΟΣ

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.