WELCOME
"...Στα όρη τα ψηλόκορφα η μαύρη γη γεννάει ισόθεο τον Πελασγό, θνητών γένος να κάνει...”

Άσιος ο Σάμιος
Περ. Πελοποννήσου - Απόφαση δύο ημέρες μετά τις Εκλογές !! Print

Προς
Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου
Τρίπολη, Αρκαδία

Κοινοποίηση:
Υπουργό Ανάπτυξης
Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αξιότιμη κα. Αβούρη,

Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006, από την εφημερίδα Ελευθερία της Μεσσηνίας ότι δύο ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, υπογράψατε την περιβαλλοντική μελέτη για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Άγιος Νικόλαος των Δήμων Πύλου και Μεθώνης από την εταιρεία Γκαμέσα Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε. παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και σχετικών φορέων, ανατρέποντας με αυτόν τον τρόπο τις αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεθώνης και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας.

Η απόφαση αυτή, τοποθετημένη μάλιστα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν μελετήθηκε καθόλου ο φάκελος της υπόθεσης (οι αποφάσεις της δημοτικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, καθώς και οι αντιδράσεις – συμβολές της τοπικής κοινωνίας και σχετικών φορέων). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πολιτών κατά της Εγκατάστασης των Ανεμογγενητριών συστήθηκε για να εκφράσει τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας στην εν λόγω εγκατάσταση, οι οποίες διατυπώθηκαν και εστάλησαν με τις υπογραφές των πολιτών και φορέων στο Δήμο Μεθώνης και στη Νομαρχεία Μεσσηνίας με βάση των προβλεπόμενων κατά τον νόμο για περιβαλλοντικές μελέτες και εντός των ορισμένων προθεσμιών. Η άποψη της Επιτροπής Πολιτών είναι ότι η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην εν λόγω περιοχή αποτελεί αποσπασματική κίνηση, η οποία καθόλου δεν συνάδει με το χαρακτήρα της περιοχής. Οι Δήμοι της Μεθώνης και Πύλου είναι τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές και, όπως είναι άλλωστε γνωστό, σημαντικά κεφάλαια έχουν ήδη επενδυθεί και σχεδιάζεται να επενδυθούν από ιδιώτες και επιχειρηματίες σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος αποφέρει αξιόλογα έσοδα στην περιοχή. Η εγκατάσταση αιολικού πάρκο στον Άγιο Αθανάσιο κινδυνεύει να ανατρέψει την αναπτυξιακή αυτή πορεία της περιοχής και να απαξιώσει τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει.

Επιπλέον, σύμφωνα με αυξανόμενο αριθμό μελετών, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την εκπομπή ήχου χαμηλής συχνότητας είναι σημαντικές. Για αυτό το λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών θα πρέπει να απέχουν περισσότερο από 1.500 μέτρα από τον πλησιέστερο οικισμό. Οι οικισμοί Καινούργιο Χωριό και Βαράκες στη Μεθώνη βρίσκονται εντός της ακτίνας των 1.500 μέτρων από την προτεινόμενη εγκατάσταση, γεγονός που μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την υγεία των κατοίκων.

Παράλληλα, υπήρξαν και ανεξάρτητες αντιδράσεις από πληθώρα πολιτών και φορείς όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία πιστεύει ότι η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται μεταξύ δύο περιοχών ΝΑΤURA 2000 (Σαπιέντζα και Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας) και πάνω στο διάδρομο μεταναστευτικών πουλιών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Επιπρόσθετα, είναι αδιανόητο ελλείψει ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ο οποίος έχει από καιρό προαναγγελθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες θα σημαδέψουν τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Για τους παραπάνω λόγους στις 24/7/2006 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας απέρριψε κατά συντριπτική πλειοψηφία (25 κατά και 1 λευκό) την εν λόγω περιβαλλοντική μελέτη.

Τέλος, οφείλει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Πολιτών δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όμως πιστεύει ότι θα πρέπει να επιλέγονται μορφές ενέργειας που ταιριάζουν με το χαρακτήρα της κάθε περιοχής και θα πρέπει να χωροθετούνται κατάλληλα.

Ως εκ τούτου ζητάμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας περί εγκρίσεως της περιβαλλοντικής μελέτης και να μην χορηγήσετε άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για το αιολικό πάρκο στον Άγιο Νικόλαο. Πιστεύουμε ότι οι Περιφέρειες της χώρας αυτής θα πρέπει να είναι σε θέση να συμβάλλουν στον ορθό στρατηγικό σχεδιασμό των περιφερειών και να μην εγκρίνουν δραστηριότητες και επενδύσεις, οι οποίες θα αποβούν ζημιογόνες για τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς από τη μεριά μας επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να διασφαλίσουμε το μέλλον της περιοχής μας.

Με εκτίμηση

Επιτροπή Πολιτών κατά της Εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στον Άγιο Νικόλαο

Επιτροπή Πολιτών κατά της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στους Δήμους Πύλου και Μεθώνης

Επικοινωνία: Νατάσα Δουράλα
Βαράκες, Μεθώνη
Τηλ: 27230 28707, 22148
Καινούργιο Χωριό, 20 Οκτωβρίου 2006

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.