WELCOME
Τα απαραίτητα σε κάθε στάνη είναι, τα καπόρια, οι καρδάρες, ο τρίφτης, η κάδη, ο δάρτης, το λεβέτι, η τσαντήλα και η βαρέλλα για το νερό.
Μουσείον - Διεθνές Κέντρον «Μίκης Θεοδωράκης» Print

O Πρόεδρος Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Ταλαγάνης και το ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, κατά τη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Μπενάκη την 4η Οκτωβρίου 2006, παρουσίασαν τους στόχους του Μουσείου Μ. Θεοδωράκη Ζάτουνας, που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ώρα 17.30 στη Ζάτουνα Αρκαδίας (Δήμος Δημητσάνας). Την συνέντευξη τύπου διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μ. Θεοδωράκη – Ζάτουνας που είναι ο φορέας του Μουσείου και του Διεθνούς Κέντρου Μίκης Θεοδωράκης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε κατά την συνέντευξη τύπου η τοποθέτηση του Αδαμάντιου Πεπελάση, ο οποίος προσδιόρισε την σύγχρονη εποχή ως παράγωγο της αντίθεσης του «αγροίκου πλούτου» προς την τέχνη, τον πολιτισμό και τις ανθρωπιστικές ιδέες. Ως καθηγητής οικονομολόγος, πρότεινε την ανάγκη υποστήριξης προσπαθειών ίδιων με εκείνη που αναπτύσσει στη Ζάτουνα το «Μουσείον - Διεθνές Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης», προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τόνισε πως ένα τόσο μεγάλο αντάξιο του Μίκη Θεοδωράκη έργο στον τόπο της εξορίας του είναι μήνυμα ελευθερίας, δημοκρατίας και προόδου για την Ελλάδα και το μέλλον της. Εξέφρασε τη λύπη του διότι τέτοια έργα παρακινούνται μόνο από εμπνευσμένους πολίτες οι οποίοι έχουν συνείδηση του χρέους που έχουν προς την πολιτεία τους και διατύπωσε την ευχή να έχει αυτή η προσπάθεια την υποστήριξη του Κράτους και την γενναία αρωγή χορηγών.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Αναστάσιος Πετρόπουλος και Δημήτρης Ταλαγάνης, το Μουσείον Μ. Θεοδωράκη Ζάτουνας αποτελεί «μουσείο μη κερδοσκοπικό, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, το οποίο αποκτά, συντηρεί, ερευνά, κοινοποιεί και εκθέτει υλικές μαρτυρίες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους με σκοπό τη μελέτη, εκπαίδευση και ψυχαγωγία». Το σχέδιο και την επιμέλεια του Μουσείου είχε ο αρχιτέκτονας - ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οποίος εκτός από αντιπρόεδρος είναι και υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του «Μουσείου» και του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης.

Όπως αναφέρθηκε, το «Μουσείον» ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στους προσανατολισμούς δράσης, που μετά από πολυετείς συζητήσεις, διαμάχες και διεθνή συνέδρια προσδιόρισε από το έτος 1974 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων που συνέστησε η UNESCO κατά το έτος 1945. Η συνεργασία με μουσεία, ινστιτούτα και ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων εγκαινιάστηκε ήδη με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του «Μουσείου» και του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκη και του ARCADIA UNIVERSITY που εδρεύει στη Ν. Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. Επίσης ανακοινώθηκε η προετοιμασία κοινών δραστηριοτήτων με το Μουσείο Μπενάκη, οι οποίες θα προσδιοριστούν σύντομα, ώστε η πρώτη κοινή εκδήλωση να πραγματοποιηθεί εντός του έτους 2007.

Οι ομιλητές εξήραν τις μακροχρόνιες προσπάθειες του εκδότη της εφημερίδας «ΖΑΤΟΥΝΑ» και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ζάτουνας, που παραχώρησαν το, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, παλιό πέτρινο σχολείο για να γίνει η στέγη του «Μουσείου». Σε αυτό το κτίριο, πρώην δημοτικό σχολείο, διδάχθηκαν τα πρώτα τους γράμματα ο Γιώργος και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη κατά την περίοδο της εξορίας του Μίκη στη Ζάτουνα. Σύμφωνα με τον εκδότη της εφημερίδας «ΖΑΤΟΥΝΑ» Ν. Φίλη, η παύση της λειτουργίας του συνέπεσε με το τέλος της εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς αποχώρησε μαζί του και η πολυπληθής αστυνομική δύναμη που είχε εγκατασταθεί στη Ζάτουνα για την επιτήρησή του. Η εξορία του Μίκη Θεοδωράκη παρέχει σήμερα το μοναδικό προνόμιο στη Ζάτουνα να φιλοξενεί ένα φορέα με σύγχρονες προδιαγραφές και κατευθύνσεις πολλαπλών δράσεων για τις τέχνες και την επιστήμη, που λειτουργεί σε ένα κτίριο εξοπλισμένο με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και ανακαινισμένο από τον Δημήτριο Ταλαγάνη με λαμπρότητα χάρη στους χορηγούς που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αναστάσιος Πετρόπουλος προς τους χορηγούς Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Τράπεζα Κύπρου, Con.Tent, Klimanet, Aspiς Bank, Εθνική Ασφαλιστική, Χαλυβουργική. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία Πρίνου δώρισε το έργο «MAUTHAUSEN» και ότι τον εξοπλισμό ασφάλειας του κτιρίου προσέφερε η εταιρεία Ranger Security. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι η εταιρεία Φίλιππος Νάκας παραχώρησε ένα πιάνο για να εκπληρωθεί η επιθυμία του Μίκη να τραγουδήσει κατά την ημέρα των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθούν την 7η Οκτωβρίου στη Ζάτουνα του Δήμου Δημητσάνας.

Στη συναυλία που θα ακολουθήσει με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, έχουν εκδηλώσει δεκάδες τραγουδιστές την επιθυμία να συμμετάσχουν, τραγουδώντας έργα του. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η εκδήλωση θα εξελιχθεί σε παραδοσιακό γλέντι. Αφορμή θα δώσει ο Λάκης Χαλκιάς, ο οποίος προσφέρθηκε να τραγουδήσει με την ορχήστρα του μοραΐτικα δημοτικά τραγούδια, ενώ αγόρια και κορίτσια, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, θα παρακινούν τους παρευρισκόμενους στο χορό.

Κατά τη λειτουργία της Κυριακής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Ζάτουνα θα γίνει δοξολογία, κατά το πέρας της οποίας ο Μίκης Θεοδωράκης θα εκφωνήσει πανηγυρικό με θέμα το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Διονύσιο Σολωμό.

Αθήνα 4.10.2006
Γραφείο Τύπου του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μ. Θεοδωράκη – Ζάτουνας, φορέα του Μουσείου – Διεθνούς Κέντρου Μίκης Θεοδωράκης
Χαριλάου Τρικούπη αρ. 18
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2103626161, 2103631847 Fax: 2103619418

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.