WELCOME
Το τείχος της Τρίπολης υψώθηκε το 1786. Το πάχος του ήταν 2 μέτρα, το ύψος του 5,5 και η περιφέρεια του 3,5 χιλ. Είχε 7 πύλες, της Καρύταινας-Λιονταρίου-Μεγαλόπολης-Αγίου Νικολάου-Σεραγιού-Αγίου Αθανασίου-Καλαβρύτων.
Ο Τούρκος ιστορικός Levent Kayapinar στην Αρκαδία Print

Από τις 2 εως τις 6 Αυγούστου, επισκέφτηκε την Αρκαδία ο καθηγητής ιστορίας κ. Levent Kayapinar, που ως γνωστόν, έδωσε για πρώτη φορά και σε τέτοια έκταση, στοιχεία για την περιοχή μας, με βάση τα Οθωμανικά αρχεία, στο Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο

Μια πρώτη μικρή δημοσίευση των αρχείων αυτών, είχε κάνει ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος, για την Πελοπόννησο γενικότερα, στα Μεσσηνιακά του 1978, σε έκδοση της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών. Άλλα στοιχεία των αρχείων αυτών δεν είχαμε έκτοτε. Ένας λόγος που συνετέλεσε σε αυτό, είναι το γεγονός ότι, την Αραβική γραφή στην οποία είναι γραμμένα γενικότερα τα Οθωμανικά αρχεία, ελάχιστοι επιστήμονες στον κόσμο την γνωρίζουν. Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Levent Kayapinar.

Ο ανεκτίμητος θησαυρός των αρχείων αυτών (Τάσος Γριτσόπουλος), έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο ιστορικό κενό, της περιόδου 1461-1574, που θα μας βοηθήσει να ταυτοποιήσουμε τοπωνύμια, να κατανοήσουμε καλύτερα την ζωή της περιόδου αυτής, όπως εμφανίζεται μέσα από τις απογραφές και τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία.

Σε συνέχεια των δύο εισηγήσεων του ο κ. Levent Kayapinar για τις Δημογραφικές Συνθέσεις της Δημητσάνας και του Λεονταρίου-Καρύταινας, επισκέφτηκε την Αρκαδία και τον φιλοξένησαν το website Arcadians και οι Δήμοι Φαλαισίας, Βυτίνας και Ηραίας.

Κατά τη διαμονή του στην πατρίδα μας, επισκεφτήκαμε το Λεοντάρι, την Καρύταινα, την Βυτίνα, το Παλούμπα, την Δημητσάνα και την βιβλιοθήκη της, τις μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου, το Κρυφό Σχολειό, το φαράγγι του Λούσιου, την αρχαία Γόρτυνα και την Νυμφασία.

Στο Λεοντάρι μας δέχτηκε και μας ξενάγησε με τον καλύτερο τρόπο, ο πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Τζώρτζης. Στη βιβλιοθήκη της Δημητσάνας μας υποδέχτηκε ο κ. Γιώργος Θεοχάρης, εκπροσωπώντας τον μεγάλο ιστορικό της πατρίδας μας, τον 96χρονο έφηβο κ. Τάσο Γριτσόπουλο. Στο Παλούμπα μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Χριστόπουλος και στη Βυτίνα ο Δήμαρχος κ. Κώστας Κουντάνης.

Ειδικότερα, στο Παλούμπα, πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη στην αίθουσα Συμβουλίου του Δήμου, “συνάντηση ιστορίας” όπως χαρακτηριστικά την ονομάσαμε. Σε αυτήν έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Ηραίας και Δημ. Σύμβουλοι, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου κ. Δημήτρης Λαγός, ο Λέκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Θανόπουλος, ο ιστοριοδίφης Ηραιάτης κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο κ. Γιώργος Θεοχάρης εκπροσωπώντας τον κ. Τάσο Γριτσόπουλο και άλλοι Αρκάδες.

Με αφορμή το Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο, εκδίδεται  τον προσεχή Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Σταμούλη, η πτυχιακή διατριβή του κ. Levent Kayapinar “ο βίος της Πελοποννήσου μέσα από τα Οθωμανικά αρχεία”. Παράλληλα, με νέα στοιχεία που θα έχουμε σύντομα κοντά μας, η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, στην έκδοση του 4ου τόμου της για τα “Γορτυνιακά”, θα συμπεριλάβει  τις εργασίες του κ. Levent Kayapinar. Επίσης, με τα στοιχεία των δύο δημοσιευμένων εισηγήσεων για Δημητσάνα και Λεοντάρι-Καρύταινα, ο κ. Τάσος Γριτσόπουλος θα δημοσιεύσει ανάλογη μελέτη.

Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, με τον κ. Levent Kayapinar μαζί στις περιηγήσεις μας στην Αρκαδία, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από την καρδιά μας τους κάτωθι που μας υποδέχτηκαν, ξενάγησαν και φιλοξένησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

Από την Φαλαισία, τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Φουσέκη, τον Τζώρτζη Αθανάσιο και την Μαρία Κολοβού.
Από την Ηραία, τον Δήμαρχο κ. Σταύρο Χριστόπουλο, τον πρόεδρο της αδελφότητας Παλουμπαίων κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, την Δ. Σύμβουλο κ. Ελένη Θανοπούλου, τον καθηγητή κ. Δημήτρη Λαγό, τον καθηγητή κ. Γιώργο Θανόπουλο, τον κ. Νίκο Παπαγεωργίου.
Από την Δημητσάνα, τις υπαλλήλους κυρίες Μαρία Καραμήτρου, Δέσποινα Τσαφαρά και Σοφία Σταμίρη, που μας ξενάγησαν στην Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας και με την ευγένεια τους και την καλοσύνη τους, μας βοήθησαν στην έρευνα μας. Επίσης,  τον Δ. Σύμβουλο κ. Γιώργο Θεοχάρη, για την πολύτιμη βοήθεια του, που με τις γνώσεις του έλυσε πολλές απορίες μας και που στη συνέχεια μας κάλεσε σε γεύμα.
Από τη Βυτίνα, τον Δήμαρχο κ. Κώστα Κουντάνη και τον κ. Ντίνο Μαρίτσα.

Ευχαριστούμε πολύ τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηρακλή Μήλλα, για την πολύτιμη βοήθεια του.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους φίλους μας Μανώλη Γδούντο και Γιώτα Θεοδώρου από τον Πύργο του Ξενιού  που φιλοξένησαν με άριστο τρόπο τον κ. Levent Kayapinar με την 6μελή συνοδεία του

Αναστασόπουλος Κ. Βασίλης – Πάνος Βασιλείου

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.