WELCOME

Και ξαφνικά μπήκαν στον κύκλο οι Μαντινιείς. Κατόπιν σηκώθηκαν και μερικοί άλλοι από τους Αρκάδες, οι οποίοι αφού εξοπλίσθηκαν όσο μπορούσαν καλύτερα βάδιζαν με ρυθμό.
Ξενοφών

13-14 Μαΐου η μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Παράδοσης Print

                                                                 Δελτίο Τύπου

Καταμεσής του Μαΐου, του πιο ευωδιαστού και φωτεινού ανοιξιάτικου μήνα, η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί και τα τραγούδια του ευλογημένου τόπου μας, θα ζήσουν τη δική τους άνοιξη, με το 3ο Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση, το οποίο διοργανώνει ο Όμιλος
UNESCO
Νομού Πειραιώς & Νήσων, στις 13 και 14 Μαΐου 2006, στις 18:30.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το επιβλητικό Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας θα γεμίσει από ήχους και χρώματα, και θα φιλοξενήσει το κέφι και το θερμό χειροκρότημα των φίλων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά περισσότερους από 5.000 χορευτές, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να ανταμώσουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Παράδοσης.

Η Μακεδονία, η Ήπειρος, οι Κυκλάδες, η Θράκη, η Πελοπόννησος, η Ρούμελη, τα Δωδεκάνησα, η Θεσσαλία, η Κρήτη, ο Πόντος, η Μικρά Ασία, η Καππαδοκία, η Ανατολική Ρωμυλία και δεκάδες άλλες περιοχές, που εκπροσωπούνται από 150 και πλέον εθνικοτοπικούς Συλλόγους, θα παρουσιάσουν με καμάρι τον απίστευτο πλούτο και την ομορφιά των παραδοσιακών στολών τους, των τραγουδιών και των πανάρχαιων κυκλικών χορών τους, με τη συνοδεία γνώριμων σκοπών, που θα παίζουν το κλαρίνο, το λαούτο, το βιολί, το ούτι, το νταούλι, η λύρα, το σαντούρι.

«Το Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση να αποτελεί, πλέον, ένα από τα «διαμάντια» των προγραμμάτων του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Πρόκειται, ίσως, για τη μεγαλύτερη Γιορτή της Ελληνικής Παράδοσης, η οποία-μετά την επιτυχημένη πορεία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων το 2004 και το 2005-καταξιώνεται σιγά-σιγά στη συνείδηση του κόσμου ως μια από τις λαμπρότερες εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο, και ως ένας από τους πλέον αξιόλογους πολιτιστικούς θεσμούς», όπως τόνισε ο Πρόεδρος Ιωάννης Μαρωνίτης.

Το 3ο Οδοιπορικό εντάσσεται στα πλαίσια ενίσχυσης της προσπάθειας για στροφή προς τη λαϊκή μας παράδοση. Αυτή η κίνηση αποτελεί, εκ μέρους του Ομίλου UNESCO Πειραιά, μια απάντηση στα ισοπεδωτικά φαινόμενα της εποχής μας, μιας εποχής που τείνει να μαζικοποιεί τους ανθρώπους, προσπαθώντας να τους μετατρέψει σε καταναλωτές φτηνών και αδιαφοροποίητων πολιτιστικών προϊόντων, εν ονόματι του εκσυγχρονισμού και της προόδου, από μια κακώς εννοούμενη παγκοσμιοποίηση.

Ο ρόλος της παραδοσιακής κληρονομιάς είναι καθοριστικός σε αυτό το σημείο, εφόσον η διατήρησή της και η μεταλαμπάδευση των στοιχείων της από γενιά σε γενιά είναι ένας ενισχυτικός παράγοντας στην προσπάθεια του ατόμου να υπερασπιστεί τη διαφορετικότητα της οντότητάς του και την ταυτότητά του, που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη ζωή του.

Σε αντίθεση, δε, με πολλούς άλλους πολιτιστικούς φορείς και με άλλες διοργανώσεις, ο Όμιλος UNESCO Πειραιά δεν επιδιώκει να προβάλλει καλλιτέχνες από συγκεκριμένες επαγγελματικές «κάστες», που συνεχώς ανακυκλώνονται και επαναλαμβάνονται στα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις τους και απολαμβάνοντας της προστασίας των ισχυρών παραγόντων της πολιτιστικής μας ζωής. Αντίθετα, στο Οδοιπορικό του Ομίλου UNESCO Πειραιά στην Ελληνική Παράδοση, ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο ανώνυμος χορευτής, που ντυμένος την παραδοσιακή φορεσιά του, από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, χορεύει τους πανάρχαιους κυκλικούς χορούς μας, για την προβολή της Ελληνικής Παράδοσης και του Πολιτισμού μας.

Τέλος, φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Οδοιπορικού, τέθηκε ένα συμβολικό αντίτιμο των 5 ευρώ για την είσοδο των επισκεπτών του Φεστιβάλ, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια των συγκροτημάτων, τα οποία και θα κρατούν το 50% των εισιτηρίων που θα διαθέσουν στο κοινό.

Το 3Ο Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Νικαίας. Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η «ΤΡΑΜ Α.Ε.», τα Super MarketsATLANTIC”, και οι Εκδόσεις «ΔΟΜΙΚΗ». Χορηγοί Επικοινωνίας είναι το περιοδικό «ΕΛΑΤΟΣ», η εφημερίδα «ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ» και η τηλεόραση «ΘΡΙΑΣΙΟ», η διαδικτυακή πύλη «PATHFINDER», οι εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», «METRO», «Η ΝΙΚΗ», «ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ», «ΤΥΠΟΣ ΣΠΟΡ», «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ», «ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ», «ΔΗΜΟΤΗΣ», «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ», «ΛΙΜΑΝΙ», «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ», και το περιοδικό «ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ». Το catering είναι μια προσφορά των «Catering ΠΕΤΡΙΝΟ», «ΑΛΠΙΝΑ» και «PORTO LEONE».

Εισιτήρια διατίθενται από τα καταστήματα «METROPOLIS» και από τα γραφεία του Ομίλου UNESCO Πειραιά, στη διεύθυνση: Καραΐσκου 98, 5ος όροφος, Πειραιάς (τηλ. 210 4110678, 210 4179797).

Arcadians
12/05/2006

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.