WELCOME

Κάπως έτσι προσπαθούσε να φέρει στα μέτρα του, τα πράγματα που τον περιβάλανε και ήτανε τόσα πολλά σαν δυό άνοιξες μαζί γεμάτες σεντούκια με μαβί ρούχα και δαντέλλες ολόγυρα πλεγμένες, μονάκριβες και λευκές όπως όλα στη πλάνη της λήθης.
Φ.Αθανασιάδου

 

 

 

 

Φ.Αθανασιάδου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φ.Αθανασιάδου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φ.Αθανασιάδου

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ελληνική Φωνή στο Ραδιόφωνο της Αργεντινής σταμάτησε... Print

Πέρασε στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας, ίσως επειδή θεωρήθηκε αρχικά σαν  ασήμαντη είδηση, ίσως επειδή προηγήθηκε το «κλείσιμο» της Ελληνόφωνης ραδιοφωνικής εκπομπής του BBC. Αναφέρομαι στην ραδιοφωνική εκπομπή «αντάμωμα» της Αργεντινής, μιας εκπομπής που επί χρόνια ένωνε τους Έλληνες αυτής της χώρας και είχε εμβέλεια και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Υπεύθυνη και ψυχή της εκπομπής «αντάμωμα» φέρεται η Αρκαδικής καταγωγής Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος, η οποία όπως μας πληροφορεί το ΜΠΑ πολλά πρόσφερε στους Έλληνες και όχι μόνο της Αργεντινής. Πλούσια η δράση της κ. Τσαρδίκος όχι μόνο στο να ενώνει χιλιάδες Έλληνες μέσα από τις ραδιοσυχνότητες αλλά κυρίως όπως διαβάσαμε στο δελτίο τύπου του ΜΠΑ, με τις δράσεις της στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και ιστορίας στην ομογένεια της Αργεντινής. Μιας χώρας με πολλά προβλήματα, φτώχεια, χρεοκοπία, ανεργία.

Ένα από τα σημεία του δελτίου που έκανε εντύπωση ήταν που δεν βρέθηκαν 600 δολάρια το μήνα  για να συνεχισθεί η ραδιοφωνική αυτή εκπομπή. Εύλογο το ερώτημα, καλά και πριν με τι τρόπο και επί τόσα χρόνια έβγαινε η εκπομπή στον αέρα? Ποιος ή ποιοι έδιναν τα χρήματα αυτά και γιατί ξαφνικά σταμάτησαν? Τι συνέβη? Ερωτήματα  που η Δρ Τσαρδίκος μόνο μπορεί να απαντήσει και που δυστυχώς δεν είδαμε να γράφονται. (Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μετά από πέντε χρόνια αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το πρόγραμμα, αφού δεν ήμασταν πια σε θέση να εξασφαλίσουμε τα 600 δολάρια μηνιαία για να πληρώνουμε το σταθμό, που μας φιλοξενούσε, λέει με πόνο η Δρ. Τσαρδίκος) 

Αλήθεια το ΣΑΕ στο οποίο όπως διαβάσαμε είναι μέλος εκλεκτό η Δρ Τσαρδίκος, δεν πήρε θέση? Δεν έλαβε γνώση? Για το ΣΑΕ το ποσό των 600 δολαρίων μηνιαίως είναι ασήμαντο ώστε να διατηρηθεί η Ελληνική φωνή στη Λατινική Αμερική. Τι όμως πραγματικά συνέβη?

Η περίφημη Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής που ελέγχει ασφυκτικά τον Ελληνισμό της δικαιοδοσίας της, γιατί δεν πήρε θέση? Αμέτοχη και αυτή όπως το ΣΑΕ.

Όλοι σχεδόν περιμένουν από την πατρίδα να κάνει τα πάντα για τα παιδιά της – και έχουν δίκιο. Αρκεί βέβαια και τα παιδιά της να μπορούν και να θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα. Η αγάπη της Δρ. Τσαρδίκος είναι δεδομένη σε αυτά που έκανε επί τόσα χρόνια. Οι άλλοι όμως? Αυτοί οι φοβεροί τύποι στο ΣΑΕ? Αυτοί που λαμβάνουν χρήμα με τη σέσουλα από την πατρίδα? Αυτοί που κάνουν συνέδρια άνευ σημασίας, μόνο και μόνο για να τα συνδυάζουν και με μια βόλτα στην πατρίδα και με δωρεάν ταξίδια ανά τον κόσμο?

Ίσως το κλείσιμο της εκπομπής να έχει σχέση και με το πρόσφατο ρεπορτάζ για τις εξαφανίσεις και τους θανάτους Ελλήνων από τη χούντα του Βιντέλα. Ένας φάκελος που ήταν κλειστός για πολλά χρόνια, ανοίγει, γίνεται θέμα στο διεθνή και Ελληνικό τύπο.

Πριν λίγα χρόνια, φίλος Αρκάς και κάτοικος μόνιμος του εξωτερικού, από τους ελάχιστους που στέλνει τα καλοκαίρια τα παιδιά του στην Ελλάδα με δικά του έξοδα για να μάθουν καλά Ελληνικά (και βέβαια δεν είναι και πλούσιος) ρώτησε την Δρ. Τσαρδίκος μέσα από ένα Αρκαδικό forum για τους Έλληνες που χάθηκαν από τη χούντα του Βιντέλα, απάντηση όμως δεν πήρε ποτέ. Ίσως να μην είχε ακούσει τότε τίποτα  η Δρ. Τσαρδίκος ή δεν ήξερε τι να του απαντήσει.   

Σημασία έχει ότι όταν μια τέτοια εκπομπή σταματά να εκπέμπει, κάτι στραβά πηγαίνει. Ίσως τα πράγματα να είναι όπως ακριβώς φαίνονται, ίσως όμως και να μην είναι.

Α.Κ.Β
29/03/2006 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.