WELCOME
Ο Κλώντ Φωριέλ είναι στη παγκόσμια κριτική ο ανάδοχος του Δημοτικού μας τραγουδιού. Στάθηκε ένας από τους πιό φωτεινούς μελετητές της λαικής ποίησης, που με εργασίες πρωτότυπες η Δύση παρέλαβε ένα δώρο απρόοπτο της αιώνιας Ελλάδος.
Μάχη για το Λιγνιτόσημο Print

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε Νομαρχιακούς κύκλους το σχέδιο νόμου που προωθεί ο αρμόδιος Υπουργός κ Σιούφας για το λιγνιτόσημο. Όπως δήλωσε ο κ. Νομάρχης Αρκαδίας «σύμφωνα με αυτό αλλάζει ο τρόπος κατανομής και θα αποδίδεται στους δύο Δήμους, της Μεγαλόπολης και στον Γόρτυνος και όχι στη Νομαρχία Αρκαδίας».

Μπροστά από αυτό, το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε απόφαση που πήρε πρόσφατα  αναφέρει ότι η Νομαρχία πρέπει να συμμετέχει στην υλοποίηση και στον έλεγχο των έργων του ΕΑΠ, ώστε να γίνονται μεγάλα και ουσιαστικά έργα για την περιοχή. Εντείνοντας την κόντρα ο κ. Νομάρχης είπε πως «μέχρι σήμερα δεν έγινε κανένα μεγάλο έργο στην Μεγαλόπολη», για να πάρει αμέσως την απάντηση από το Δήμαρχο Μεγαλόπολης πως «ο Νομάρχης κάνει την αυτοκριτική του». Κάποιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι μάλιστα, προχωρώντας την κόντρα υποστήριξαν πως ένα ποσοστό των χρημάτων πρέπει να διανέμεται σε ολόκληρη την Αρκαδία.

Θα πρέπει να καταλάβουν τόσο ο κ. Νομάρχης όσο και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι πως το λιγνιτόσημο δεν ενδείκνυται για ρουσφετολογικές παροχές. Ο ίδιος ο κ. Νομάρχης, στην αρχή της θητείας του μεμφόμενος τον προκάτοχό του έλεγε, πως το Α΄ και Β΄ ΕΑΠ «χάθηκαν» αφού κατακερματίστηκαν σε μικρά έργα έξω από τη φιλοσοφία του πόρου.  Το να μοιραστούν χρήματα σε όλο το Νομό είναι τουλάχιστον άδικο και παράλογο, αφού τα έργα της ΔΕΗ αναπτύσσονται μόνο στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης. Είναι αλήθεια πως η κατάρτιση του ΕΑΠ γίνεται από επιτροπή την οποία όλα τα χρόνια ελέγχει η παράταξη του κ Νομάρχη. Επομένως η ευθύνη της μη ένταξης μεγάλων έργων είναι ολοκληρωτικά δική τους. Να θυμίσουμε ότι παρά τις αδιάκοπες παραινέσεις του Δήμαρχου Μεγαλόπολης για ένταξη του έργου της Τηλεθέρμανσης, καθώς και της αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης στο ΕΑΠ συνάντησαν την σθεναρή αντίθεση της συγκεκριμένης  επιτροπής για καθαρά κομματικούς λόγους.

Ο πόρος έγινε κατ’ επανάληψη μέσο προώθησης κομματικών σκοπιμοτήτων. Θα θυμίσω τις καταγγελίες του δημάρχου Μεγαλόπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο πως η επιτροπή του ΕΑΠ στην οποία συμμετέχει και στέλεχος της αντιπολίτευσης του Δήμου φρενάρει τα έργα στα οποία είναι φορέας υλοποίησης ο Δήμος και η αντιπολίτευση αντί να αντικρούσει τις καταγγελίες, προτίμησε την εύγλωττη σιωπή.

Μετά από όλα αυτά θα συμφωνήσουμε με το Δήμαρχο της Μεγαλόπολης πως θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού ο πόρος αφορά τους δήμους του Λεκανοπέδιου να μην επεμβαίνει σε καμιά περίπτωση το Νομαρχιακό συμβούλιο και οι υπόλοιποι φορείς όπως το Εργατικό κέντρο, το Επιμελητήριο, ιδιώτες και άλλοι στον καθορισμό των αποφάσεων και των έργων. 

Ιωάννης  Γ  Ασημακόπουλος
Σεπτέμβριος  2005

 

 

 

 

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.