WELCOME

Ο Νομός Αρκαδίας αποτελείται από τις επαρχίες Γορτυνίας -Κυνουρίας-Μαντινείας-Μεγαλοπόλεως.Έχει έκταση 4.419 τχ , 245 δημοτικά διαμερίσματα, 411 οικισμούς και 22 Δήμους .

Τα Λύκαια έως και την 8η Αναβίωση τους Print

Μεγαλόπολη Σεπτέμβριος 2001
Η αναβίωση των Λυκαίων, δεν είναι μια «παραξενιά» των ρομαντικών εμπνευστών τους, αλλά μια μεγαλειώδης προσπάθεια, που πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όλους... Όμως εδώ που φτάσαμε, θα πρέπει να ειπωθούν και κάποιες αλήθειες…

Μετά τη λήξη της 7ης αναβίωσης, πριν τέσσερα χρόνια, είχαμε κρούσει των κώδωνα. Το επισημάναμε πάλι πριν ένα χρόνο από αυτό εδώ το βήμα, ότι τα  Λύκαια αν δεν αναδιοργανωθούν και δεν αναβαθμιστούν, κινδυνεύουν να γίνουν ένα πανηγύρι χωρίς ουσία. Όλοι το παραδέχονται μα κανείς δεν κάνει τίποτα. Έτσι το μόνο που άλλαξε ήταν ότι λόγω «Καποδίστρια»  στους διοργανωτές μπήκε και ο Δήμος Μεγαλόπολης, χωρίς αυτό να φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα στην τελευταία 8η αναβίωση επικράτησε ένα οργανωτικό μπάχαλο. Υπεύθυνοι φυσικά οι διοργανωτές, ο σύλλογος Άνω Καρυωτών και ο Δήμος Μεγαλόπολης,  που υποτίθεται ότι όρισαν κοινή  οργανωτική επιτροπή, η οποία όμως ουδέποτε λειτούργησε. Έτσι ο κάθε φορέας έπραττε κατά το δοκούν.

Είδαμε να κυκλοφορούν δύο επίσημα προγράμματα, διαφορετικά μεταξύ τους. ανηγγέλθησαν εκδηλώσεις σε λάθος χρόνο. Ο ένας έκλεινε εκδήλωση κι ο άλλος την ακύρωνε γιατί δεν τον βόλευε η ημέρα. Στα προγράμματα αλλά και στο υπόλοιπο διαφημιστικό υλικό ξέχασαν να  αναφέρουν τους χορηγούς των εκδηλώσεων.

Αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης, διαφήμισης και προβολής της διοργάνωσης υπήρξε αισθητή! Αποτέλεσμα, εκτός από την παράσταση αρχαίας τραγωδίας που οργανώθηκε από το ΚΕΣ - ΔΕΗ, οι υπόλοιπες απέτυχαν.

Στην τελετή έναρξης στις Άνω Καρυές δεν πήγαν ούτε οι κάτοικοι. Ο διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού ματαιώθηκε. Η θεατρική παράσταση της Τετάρτης έγινε μπροστά σε άδειες καρέκλες, αλλά και η συμμετοχή  στην κορυφαία εκδήλωση της Κυριακής ήταν σαφώς μικρότερη σε σχέση φυσικά με την προηγούμενη.

Το τραγελαφικό συνέβη στην παρουσίαση του βιβλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά ακόμα και το πεζοδρόμιο δεν είχε που να καθίσει γιατί δεν υπήρχαν καρέκλες...

Ως προς τη σκηνοθετική οργάνωση, η σκηνοθεσία της αφής της φλόγας από  την Πέπη Οικονομοπούλου ήταν πολύ καλή, αν εξαιρέσουμε κάποιον κύριο που περιφερόταν αδέσποτος στο χώρο…

Ευχάριστη έκπληξη ήταν τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν στο δρόμο για τα Λύκαια. Εμπνευσμένα από το μύθο της Καλλιστώς και τις μετώπες του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, προϊδέαζαν τον επισκέπτη, που γρήγορα όμως ξενέρωνε σα βρισκόταν μπροστά στο στάδιο.

Οι πολύχρωμες πλαστικές καρέκλες, με τις λινάτσες που χρησιμοποίησαν για τέντες, η τενεκεδένια κατασκευή με τη φλόγα στη μέση, η παράταιρη μουσική και η δάφνινη αψίδα που είχαν στην πύλη, οι πλαστικές σημαιούλες και τα πανό, δημιουργούσαν  ένα αντιφατικό σύνολο που τελικά πήγαινε προς το πανηγύρι παρά σε αναβίωση αρχαίων αγώνων.  Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά. Εκείνο όμως που θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εκεί που έφτασαν τα Λύκαια ή θα πάνε μπροστά ή θα τελειώσουν.  Γι αυτό θα πρέπει τη διοργάνωση να αναλάβει αυτόνομος και ανεξάρτητος φορέας που θα διασφαλίζει την ευρύτητα τόσο στη συμμετοχή σ’ αυτά, όσο και στη λήψη των αποφάσεων.

Επιβάλλεται τα Λύκαια να απαλλαγούν από το τις «υπερπατριωτικές» αγκυλώσεις που σήμερα υπάρχουν, και να διαμορφωθεί οριστικά  ο χαρακτήρας και η φιλοσοφική διάσταση της διοργάνωσης, και να λειτουργήσουν προς όφελος του τόπου.  Χωρίς περιστροφές θα καταθέσω κάποιες ιδέες που ίσως φανούν σκληρές όμως θα πρέπει από κάπου να γίνει μια αρχή προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για να τελεσφορήσει πριν είναι αργά.  Και εξηγούμαι:
Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το παλιό με το σύγχρονο. Αναπαράσταση στο βουνό και αναβίωση στο στάδιο Μεγαλόπολης. Έτσι…
Α-Αφή της φλόγας με τελετουργικό τρόπο, όπως και σήμερα γίνεται, στην ιερή κορυφή.
Β-Τελετή έναρξης με δρώμενα εμπνευσμένα από τις αρχαίες τελετές στο Λύκαιο όρος και αναπαράσταση αρχαίων αγωνισμάτων όπως γίνονταν κατά την αρχαιότητα.
Γ-Διεξαγωγή ερασιτεχνικών αθλητικών αγώνων στο στάδιο της Μεγαλόπολης για όσες μέρες χρειάζεται, στο πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, με έμφαση στην απλή συμμετοχή και όχι στο ρεκόρ και την πρωτιά, ώστε η Μεγαλόπολη να γίνει η κοιτίδα του σύγχρονου ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα.
Δ-Τελετή λήξης στο στάδιο Μεγαλόπολης με παρέλαση των αθλητών κλπ.
Ε-Παράλληλα με τους αγώνες και σε διαφορετικές ώρες θα γίνονται άλλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, σε χώρους όπως το αρχαίο θέατρο, η αρχαία Λυκόσουρα, η ιερή κορυφή κλπ που θα συνδυάζουν θέατρο, μουσική χορό, ποίηση κλ

Οι Ανω Καρυώτες είχαν τη θεία έμπνευση πριν 30 χρόνια να ξεκινήσουν την αναβίωσή τους, σήμερα θα πρέπει να τα προσφέρουν στην Αρκαδική νεολαία. Τα Λύκαια δεν είναι ιδιοκτησία Τα Λύκαια ανήκουν σε όλους τους Αρκάδες. Σε όλους τους Έλληνες. Ιδού η πρόκληση!

Γιάννης Ασημακόπουλος 

 

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.