WELCOME

Μωρή κοντή κοντακιανή σαν την τριανταφιλλίτσα
έχεις δυό μάτια όμορφα, αμάν σαν την ελίτσα
κι αν τα 'χεις κόρη έχε τα, απ' το Θεό ειν' η χάρη
που σου 'δωσε την λεβεντιά και την κρατείς καμάρι
Εχθές προχθές επέρασα από τη γειτονιά σου
κι εγώ σε καλημέρισα και μου πες τ' ονομά σου
Δεν το 'ξερα λεβέντη μου πως ήταν η αφεντιά σου
να πεταχτώ σαν πέρδικα, να 'ρθω στην αγκαλιά σου

Τοπωνύμια της Ελλάδας Print

Τοπωνύμια Ηπειρωτικής Ελλάδας


Προλογικό σημείωμα του συγγραφέα

Με την παρούσα γ΄ έκδοση (ηλεκτρονική αυτή τη φορά) της τοπωνυμικής μας εργασίας κλείνει ένας ερευνητικός κύκλος - ερασιτεχνικός βεβαίως - που ξεκίνησε, ουσιαστικά, από το 1984, σχετικά με τα τοπωνυμιογλωσσικά της γενέτειράς μου Αράχοβας 1 , και επεκτάθηκε, στη συνέχεια, στα ξενόγλωσσα τοπωνύμια του ελληνικού χώρου, κατά βάση αυτά που περιλαμβάνονται στην εργασία: «Die  Slaven  in  Griechenland», Berlin 1941, του Max  Vasmer.

Θέλω να πιστεύω ότι στο ευαίσθητο τοπωνυμικό ζήτημα, στο οποίο έχει υπάρξει μεγάλη στρέβλωση και πάνω σ’ αυτό, πολλά κέντρα έχουν ψαρέψει σε θολά νερά, η υπόψη έρευνα δίνει μια νέα οπτική, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει στην ορθότερη ερμηνεία του πλούσιου τοπωνυμικού μας θησαυρού, ώστε να προκύψουν σωστότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Επειδή, βεβαίως, σε τέτοιου είδους έρευνες τα λάθη παραμονεύουν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, πιστεύω ότι οι απλοί αναγνώστες, πόσο μάλλον οι ειδικοί, έχουν όλο το δικαίωμα, αφού κρίνουν τις προτεινόμενες θέσεις και απόψεις μας, να τις δεχτούν ή να τις απορρίψουν, εν όλω ή εν μέρει. Έτσι, όμως, ουσιαστικά αρχίζει ο σχετικός διάλογος, και όπως όλοι συμφωνούμε, μέσα και πάντα από το διάλογο προχωρούν οι κάθε είδους έρευνες και αποφέρουν εντέλει καλούς καρπούς.

Επομένως, θα θεωρήσω ότι η υπόψη εργασία, που έφτασε στο τέλος της, πέτυχε του σκοπού της, αν πράγματι κατορθώσει να ωθήσει, έτι περαιτέρω, το ερευνητικό ενδιαφέρον των αναγνωστών και το διάλογο, αναφορικά με τα τοπωνυμικά του ελληνικού χώρου, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα των περιοχών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος γι’ αυτούς (π.χ. γενέθλιων τόπων), με σκοπό να δώσουν οι ίδιοι τις δικές τους πειστικές απαντήσεις.

 


Στάθης Ασημάκης

===========

Όλο το έργο του συγγραφέα σε εφτά (7) αρχεία:

Τοπωνύμια Ηπειρωτικής Ελλάδας (σελ. 459) αρχείο Pdf.

Περί Αράχοβας 1 (σελ. 10) αρχείο Pdf.

Περί Αράχοβας 2 (σελ. 11) αρχείο Pdf.

Οι Αρμοί μας με το παρελθόν 1 (σελ. 18) αρχείο Pdf.

Οι Αρμοί μας με το παρελθόν 2 (σελ. 8) αρχείο Pdf.

Οι Αρμοί μας με το παρελθόν 3 (σελ. 12) αρχείο Pdf.

Ζεμενό Κορινθίας (σελ. 6) αρχείο Pdf.

 

 

 

Arcadians.gr

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.