WELCOME
Στο "Λήνο των Κολοκοτρωναίων" που βρίσκεται κοντά στη Μονή Αιμυαλών σκοτώθηκαν το 1806 οι συγγενείς του Κολοκοτρώνη προδομένοι από ένα καλόγερο. Οι Τούρκοι για να τους υποχρεώσουν σε έξοδο, έριξαν θειάφι στο πατητήρι της Μονής.
Προσκυνητές & αφιερωτές των μοναστηριών του Λουσίου Print

 

Προσκυνητές και αφιερωτές των μοναστηριών του Λουσίου

Ο Γιώργος Παν. Θεοχάρης, αποθησαυρίζοντας κρυμμένο υλικό της μονής Φιλοσόφου για τις ανάγκες συγγραφής της εργασίας του «Ανέκδοτα στοιχεία προσκυνητών και αφιερωτών της Μονής Φιλοσόφου από τους Κώδικες της μονής», ένιωσε την ανάγκη, τους θησαυρούς που προέρχονται απ’ όλα τα μοναστήρια της περιοχής του Λουσίου, και που αυτοί έχουν κατά περιόδους δημοσιευθεί σε μελέτες αρκετών ιστορικών και ερευνητών, να τις συγκεντρώσει όλες μαζί, ώστε ο μελλοντικός ερευνητής να έχει πλήρη εικόνα στις αναζητήσεις του.

Παράλληλα λοιπόν με την συγγραφή της αρχικής μελέτης του, δημιούργησε ένα ευρετήριο και σε αυτό ένταξε όλο το υλικό. Ας παρακολουθήσουμε όμως από την αρχή το έργο του, αρχίζοντας από τα περιεχόμενά του. Σε αυτά λοιπόν διαβάζουμε:

1/ Ανέκδοτα στοιχεία προσκυνητών και αφιερωτών της Μονής Φιλοσόφου από τους Κώδικες της μονής.

2/ Κώδικας με αρ. ταξινόμησης 141

3/ Κώδικας με αρ. ταξινόμησης 143

4/ Ευρετήριο κύριων ονομάτων – τοπωνυμίων – χωριών & πόλεων – φορέων – υπηρεσιών 7 ιδρυμάτων – διαφόρων λοιπών.

Στην συνέχεια ακολουθούν αναλυτικά τα θέματα των περιεχομένων ανά σελίδα εύρεσής τους.

Το Ευρετήριο αυτό περιέχει 12.855 λήμματα. Αναλυτικότερα:

1/ Στα κύρια ονόματα, 10.026 λήμματα από τα 11.787 που ήταν αρχικά και τα οποία συμπτύχθηκαν λόγω διπλών και τριπλών ομοίων.

2/ Στα τοπωνύμια, 960 λήμματα από τα 1.355 που ήταν αρχικά και τα οποία συμπτύχθηκαν για τον ίδιο λόγο.

3/ Στις πόλεις-χωριά, 1.148 λήμματα από τα 3.440 που ήταν αρχικά και τα οποία συμπτύχθηκαν για τον ίδιο λόγο.

4/ Στους φορείς & ιδρύματα, 688 λήμματα από τα 966 που ήταν αρχικά και τα οποία συμπτύχθηκαν για τον ίδιο λόγο.

5/ Στα διάφορα λοιπά,33 λήμματα από τα 64 που ήταν αρχικά και συμπτύχθηκαν για τον ίδιο λόγο.

Ο συγγραφέας, προς διευκόλυνση του αναγνώστη- ερευνητή δεν παραλείπει και σημειώνει: Για τον ερευνητή που θα ανατρέξει στο ευρετήριο αναζητώντας τα επώνυμα που τον ενδιαφέρουν, σημειώνουμε ότι αρκετά από αυτά, στις πηγές τα συναντάμε με διαφορετικούς τύπους γραφής. Ένα μικρό δείγμα αυτών είναι τα ακόλουθα. Ιμβραήμ, Ιμπραήμ, Ιμπραήμης, Μπραήμ, Μπραήμης, Μπραϊμης, Πραή, Μπηρταάς, Μπηταάς, Μπρηταάχ, Περταχάς και Πηρταάς, επώνυμο που ως Μπερταχάς φέρει μέχρι τις μέρες μας μεγάλη οικογένεια στη γειτονική Εγκλένοβα, σήμερα Κρυονέρι.

Και συνεχίζει ο συγγραφέας: Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες κατηγορίες του ευρετηρίου, όπως στις πόλεις-χωριά. Ενδεικτικά σημειώνουμε το χωριό Τζεφερεμίνι (σήμερα Βαλύρα Μεσσηνίας), όπου το συναντάμε ως Ζαφερεμίνη, Κεφερεμίνη, Τζαφερεμίνι/η, Τζιεφερεμίνι, Τσεφερεμίνη.

Το βιβλίο του Γιώργου Παν. Θεοχάρη «Προσκυνητές και αφιερωτές των μοναστηριών του Λουσίου», αποτελείται από 300 σελίδες, φέρει χαρτόδετο εξώφυλλο και είναι μεγέθους 24Χ17 εκ.

Το βιβλίο αυτό, είναι ο μπούσουλας για κάθε αναζητητή των μοναστικών Κωδίκων της χαράδρας του Λουσίου, ένα έργο μνημειώδες.

 


Arcadians.gr

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.