WELCOME

"Την Αρκαδία μου ζητάς, ζητάς μεγάλο πράγμα, εγώ σε  τη χώρα αυτή δε στέργω να σου δώσω. Στην Αρκαδία είν' πολλοί  άνδρες βαλανηφάγοι και δε σ' αρνούμαι αν θες να πας, αλλά θα σ' εμποδίσουν.

"Αλφειό - Ρόδι ΑΕ" - ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα Print

Αγαπητοί φίλοι

Από το φθινόπωρο του 2010, έχει παρέλθει περίπου ενάμισης χρόνος, όταν με μία ομάδα φίλων από τη Γορτυνία και την Ολυμπία μοιράστηκα τις σκέψεις, το όραμα και  το σχέδιο, για μια οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη αναπτυξιακή οικονομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο το ανάγλυφο της κοιλάδας του Αλφειού, του Λάδωνα και του Ερύμανθου, και με πρωταγωνιστή  τη ροδιά.

Λίγους μήνες μετά, το καλοκαίρι του 2011, ιδρύσαμε την Αλφειός - Ρόδι Α.Ε., με την μορφή της πολυσυμμετοχικής εταιρίας με 70 μετόχους, οι μισοί περίπου αγρότες - καλλιεργητές, και οι υπόλοιποι, εργαζόμενοι,  επαγγελματίες και επιστήμονες, από όλο το ηλικιακό φάσμα, με  αρκετούς νέους από 20 έως 30 ετών,  από περιοχές της Αρκαδίας και της Ηλείας.

Η εταιρία ξεκίνησε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και το ποσοστό των μετοχών κυμαίνεται από 1 έως 2%, ανά μέτοχο.

Ήδη, από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα,  20.000 ροδιές φυτεύτηκαν σε 400 στρέμματα σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Με βάση το επιχειρηματικό μας σχέδιο, ο καθένας καλλιεργεί το χωράφι του, και η εταιρία, υποστηρίζει και συντονίζει τους μετόχους της, ολοκληρωμένα, σε υπηρεσίες και δράσεις, μάνατζμεντ και μάρκετινγκ.

Για την καλλιέργειά μας, επιλέξαμε  την γνωστή Αμερικάνικη ποικιλία ροδιάς wonderful, η οποία συγκεντρώνει τα πιο δυνατά  συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά.

Η Αλφειός - Ρόδι Α.Ε. έχει υπογράψει πρωτόκολλο στρατηγικής συνεργασίας  με την εταιρία Ροδώνας Α.Ε. στην Αξιούπολη  του Κιλκίς, σε θέματα τεχνογνωσίας, συμπαραγωγής δενδρυλλίων και κοινών δράσεων - αργότερα - στην τυποποίηση και στις εξαγωγές και πιθανώς στη δημιουργία κοινού brand name.

Ήδη, μετά την προμήθεια των 20.000 φυτών από τον Ροδώνα Α.Ε., υλοποιούμε σχέδιο συμπαραγωγής ενός φυτωρίου 20.000 μοσχευμάτων, σε συνεργασία με τον κ. Κωστελένο Γιώργο στο φυτώριο του στην Ερμιόνη, τα οποία θα διατεθούν τo φθινόπωρο, ως δενδρύλλια πλέον, στην περιοχή μας.

Στις αρχές Ιουνίου, πραγματοποιήσαμε τη συνέλευση των μετόχων, και καταρτίσαμε το μεσομακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο των επόμενων δύο χρόνων, που θα αντιστοιχεί και με τα πρώτα βήματα του παραγόμενου προϊόντος μας στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά.

Η συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, της εταιρίας, με μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών σε περισσότερα φυσικά πρόσωπα, στους σημερινούς συνεργάτες καλλιεργητές και σε άλλους ενδιαφερόμενους, που δεν είναι μέτοχοι.

Στους άμεσους στόχους της εταιρίας είναι μέχρι την άνοιξη του 2013, να φυτευτούν 100.000 δένδρα σε 2.000 στρέμματα.

Η δυναμική που αναπτύσσεται, μας βοηθάει να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη  καλλιέργεια και εκμετάλλευση της ροδιάς, κάτι που δεν μας κάνει μόνο αναγνωρίσιμους στην παγκόσμια αγορά του ροδιού, αλλά μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές δράσεις.

Πέραν αυτών, το ενδιαφέρον και οι πρώτες συνεργασίες με  άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους για το μέλλον, για το μέγεθος  και τη δυναμική της επιχείρησης και της θέσης της στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά.

Παράλληλα, βήμα, βήμα, χτίζουμε  την επιστημονική - τεχνική  και διαχειριστική ομάδα της εταιρίας, που θα στηρίζει αδιάκοπα τις καλλιεργητικές προσπάθειες, θα δημιουργήσει τη βάση δεδομένων, με όλα τα στοιχεία που βοηθούν στην εξέλιξη των φυτειών, στην αυστηρή εσωτερική πιστοποίηση των καλλιεργειών  και των προϊόντων, καθώς  και στη διαμόρφωση της πρώτης ομάδας προϊόντων και κωδικών και στην έγκαιρη αναζήτηση συμφωνιών και αγορών.

Το εγχείρημα μας, μας γεμίζει αισιοδοξία, απαιτεί όμως μεγάλη προσπάθεια και συνέπεια. Είναι μια δουλειά που θα φέρει εισόδημα σε όσους εργασθούν σωστά και δεν προσφέρετε ευκαιριακά για όσους αναζητούν τις εύκολες λύσεις.

Η περιοχή μας αλλά και ευρύτερα η Πελοπόννησος, εδαφολογικά και κλιματολογικά, προσφέρεται για πολλές καλλιέργειες. Διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Τη διαφορά την κάνει το σχέδιο, η οικονομία κλίμακας και η προστιθέμενη αξία. Μπορεί να βγάζουμε τα καλύτερα πορτοκάλια, ή να παράξουμε αύριο και τα καλύτερα ρόδια, αλλά, αν μείνουν στο χωράφι και στο τελάρο, αυτό δεν κάνει την διαφορά.

Η προστιθέμενη αξία, βρίσκεται, στην ποιότητα, στην πιστοποιημένη παραγωγή και στην πλήρη διαχείριση - αξιοποίηση  των παραγώγων και  υποπροϊόντων της ροδιάς και του ροδιού που θα μας δίνουν το λιγότερο περισσότερους κωδικούς προϊόντων από ότι τα κλασσικά προϊόντα, ρόδι ως φρούτο, ως προϊόν που χρησιμοποιείται στη γαστρονομία  και ως χυμός.

Στην Ελλάδα, ενώ η ροδιά είναι γνωστή και αναπτύσσεται σχεδόν στα περισσότερα μέρη, σχεδόν ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε, ως κύρια συμπληρωματική εναλλακτική καλλιέργεια που θα προσέφερε εισόδημα στους καλλιεργητές.

Η αναβάθμιση του ενδιαφέροντος, ως προσοδοφόρας και αποδοτικής οικονομικής δραστηριότητας, ξεκινάει από την  θέση που παίρνει τα τελευταία χρόνια  το ρόδι και τα παράγωγά του στη διατροφική αλυσίδα και στην παγκόσμια αγορά.

Είναι το 2003, όπου στην Αμερική, περνάει σε πρώτη προτεραιότητα και προτίμηση το ρόδι, ως το πιο προικισμένο  προϊόν σε  αντιοξειδωτικά και όχι μόνο. Ήδη, η αμερικανική βιομηχανία, με βάση το ρόδι, έχει  περισσότερους  από 850 κωδικούς προϊόντων, όπως το ρόδι ως φρούτο, ως είδος εστίασης ως χυμός, ως βάση καλλυντικών, ως φαρμακευτικό προϊον προϊόντων και πολλά άλλα.

Πρόεδρος της ΑΛΦΕΙΟΣ - ΡΟΔΙ Α.Ε.

Παρασκευάς Παρασκευόπουλος

===============================

Περισσότερα για την πρωτοποριακή Εταιρεία "Αλφειός - Ρόδι ΑΕ", μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της.

 

 


Arcadians
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.