WELCOME

Δροσερά κορίτσια τραγουδούν
Καθώς τρυγούν
και λεβέντες κάνουν χάζι ,
καθώς κοφίνια κουβαλούν.

 

 

Μνημείο Πεσόντων στον Τυρό Αρκαδίας - Νεφέλη Κονταρίνη Print

«Κι ετάραζε τα σπλάχνα μου ελευθερίας ελπίδα

Κι εφώναζα: ω θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα..»

Ο στίχος του Σολωμού που χαράχτηκε στην επιμήκη μαρμάρινη πλάκα για την κατάθεση στεφάνων μπροστά από το μνημείο πεσόντων στην πλατεία Τυρού της Αρκαδίας που πρόσφατα φιλοτέχνησε η εικαστικός Νεφέλη Κονταρίνη μαρτυρά τους συμβολισμούς που επιχειρεί η καλλιτέχνιδα.

Με αφορμή την ολοκλήρωση και τοποθέτηση του, η εικαστικός παρουσιάζει το έργο της και τους επιμέρους σταθμούς της πορείας της την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 στις 19.30 στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι).

Το έργο φιλοτεχνήθηκε κατά την περίοδο 2005-2011. Η καλλιτέχνης (με έργα της να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ιδρύματα, μουσεία καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές) αποβλέπει σε μια διαφορετική νοητική επικοινωνία του θεατή με το θέμα, μιας γλυπτικής αποδεσμευμένης από τις προσεγγίσεις της μνημειακής τεχνικής του παρελθόντος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ο σίδηρος, το μπετόν, το μάρμαρο, το γυαλί, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο νυκτερινό φωτισμό του έργου.

Οι μεγάλες πτυχωτές σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες που τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος του μνημείου παραπέμπουν στην εντυπωσιακά κυρίαρχη κορυφογραμμή που περιβάλλει τον οικισμό του Τυρού. Συμβολίζουν τη δύναμη και την ισχυρή θέληση του ανθρώπου στους αγώνες του για την ελευθερία.

Οι γυάλινες, τεθλασμένες λάμες που αναπτύσσονται μπροστά τους εισάγουν τον κυματισμό της θάλασσας που απλώνεται στον ανοιχτό ορίζοντα και την αέναη κίνηση του διάφανου υγρού στοιχείου, ως του κατ' εξοχήν συμβόλου της ελευθερίας. Η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου θα συζητήσει με τη δημιουργό Νεφέλη Κονταρίνη με τη συμμετοχή του κοινού για το σύνολο του έργου της

Πηγή: «Το Βήμα»




 

Arcadians
Τρίτη 22 Μαΐου 2012
 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.